IEEE: Studenti, obavezno se zaposlite uz fakultet

Piše
Domagoj Vušak

Oct 06, 2015

Svjetska udruga inženjera IEEE na zagrebačkom FER-u promovira svoju djelatnost, a njezini članovi pozivaju sve da prihvate izazov i prihvate se “ozbiljnog” posla uz akademske obaveze.

Zbog velikog broja nezaposlenih, a sve većeg broja visokoobrazovanih mladih ljudi u Hrvatskoj, studenti su shvatili da im je rad uz akademske obaveze jedini put do kvalitetnog radnog mjesta nakon stečene diplome.

Udruga koja svojim studentima pruža priliku da uz fakultet odrađuju i neke druge, poslovne obaveze je Institut za električno i elektroničko inženjerstvo (IEEE) čiji je zagrebački ogranak osnovan 1994. godine na Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

“Učlanjenjem u udrugu počnite raditi na sebi”

IEEE je svjetska inženjerska udruga koja se zalaže za promoviranje inženjerskih vrijednosti širom svijeta, a nastala je 1884. godine na idejama nekoliko znanstvenika sa svrhom da slijedi novonastali svijet elektroinženjerstva.

– IEEE radi na tome da svakom studentu ponudi priliku da radi na određenom projektu ili ga sam u cijelosti predloži. Zapravo, svaka ideja je dobrodošla, a naši članovi su dokazali da znaju predložiti vrlo dobre i zanimljive projekte – pojasnila nam je Meri Tukač, predsjednica zagrebačkog ogranka IEEE i studentica FER-a.

IMG_8818

Osim zagrebačkog, IEEE svoje ogranke ima i u drugim dijelovima Hrvatske, a omogućuje studentima da, osim akademskih obaveza, ispunjuju i one poslovne koje će im zasigurno dobro poslužiti u budućnosti.

– Učlanjenjem u udrugu, studenti imaju priliku raditi na sebi i steći iskustva koja će teško steći samo radom na fakultetu jer su odgovorni za ono što rade, te mogu vidjeti rezultate svog rada – dodaje Tukač.

Stručnim posjetama do vrijednog iskustva

Kao najveći projekt zagrebačkog studentskog ogranka IEEE-a njezini članovi navode CEuSYP 2015 kongres (Central European Student and Young Professionals Congress) koji je od 8. do 10. svibnja održan na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. No, projekata na kojim studenti mogu sudjelovati je mnogo.

– Organiziramo izlete na buduća radna mjesta koji su zapravo stručni posjeti. Primjerice, organizirali smo stručni posjet Nuklearnoj elektrani Krško. Svaki član može doći s takvim prijedlogom i cijelim projektom, a Udruga odlučuje o tome hoće li nekome odobriti budžet ili ne – objašnjava nam Tukač.

Udruga je multidisciplinarna i bavi se svim granama inženjerstva, od računalnih znanosti, programiranja preko elektronike, automatike, robotike sve do energetike.

– Student ima priliku upoznati brojne ljude i stupiti u kontakt s akademskom zajednicom koje druge udruge ne pružaju. Osim toga, studenti ostvaruju kontakt s poslovnim subjektima i kroz udrugu mogu ostvariti neke vlastite ambicije – kaže nam Domagoj Mihalic, predsjednik Odjela za industrijske primjene.

IMG_8811

“Rad uz fakultet pomoći će vam u budućnosti”

Mihalic je, kaže, izrazito zadovoljan radom udruge, a pozvao je sve zainteresirane da se učlane u rad ove ili neke druge udruge.

– Svim zainteresiranim bih poručio da se učlane, ne samo u IEEE već u bilo koju drugu udrugu, jer će im vještine koje steknu radom uz fakultet puno pomoći u budućnosti.

Ako ste zainteresirani, iz zagrebačkog ogranka IEEE-a prihvatit će vas raširenih ruku, a svaka vaša ideja bit će ozbiljno razrađena.

– Studenti nam se uvijek mogu javiti, bilo preko internetske stranice FER-a ili preko našeg Facebook profila, a mogu im poručiti da, osim studiranja i rada na laboratorijskim vježbama, što prije počnu raditi na pravim projektima i da tako ulože u sebe – zaključuje Tukač.

Štand IEEE Student Branch Zagreb možete pronaći u utorak i srijedu od 10 do 14 sati kod Skriptarnice zagrebačkog FER-a.

Photo galerija (7 slika)

Komentari