Inicijativa EU: Univerzalni punjač za pametne telefone

Piše
Vedran Mikulić

Jan 17, 2020

Koliko puta vam se dogodilo da vam je baterija vašeg pametnog telefona pri kraju, a punjač vam je ostao kod kuće? Žicate prijatelja, ali on ima iPhone i ne može vam pomoći. Možda se nazire rješenje.

Europska unija želi da se prihvati njezina inicijativa i za uvođenjem standardnog punjača koji će odgovarati svim vrstama pametnih telefona. Mišljenje je EU da bi se na taj način riješio sve veći elektronički otpad, a korisnici bi bili puno zadovoljniji.

Godišnje se baci više od 51 000 tona električnog otpada od kojih se najviše bacaju stari punjači za pametne telefone – ističe EU, te vjeruje da bi ova akcija poboljšala kvalitetu života korisnika koji više ne bi trebali kupovati novi punjač svaki put kad promijene telefon, prenosi Interesting Engineering.

Međutim, čelnici kompanije Apple smatraju da standardizacija punjača ne bi donijela nikakve promjene u količini električnog otpada. Svatko tko posjeduje pametni telefon i dalje bi morao bacati stari punjač kako bi kupio novi, univerzalni punjač.

Trenutno Appleov punjač koristi više od milijardu korisnika i bacanjem starih punjača pojavi bi se novi problem prenatrpanog električnog otpada.

Ostaje za vidjeti kako će se završiti ova inicijativa EU, ali da će to biti uskoro baš i ne vjerujemo.

Komentari