INTERNATIONAL WATERBIKE REGATTA

Piše
Mateo Galić

Jan 27, 2018

Natjecanje „International Waterbike Regatta“ 2018. godine održat će se u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog udruženja studenata brodogradnje.

O SAMOM NATJECANJU

Natjecanje „International Waterbike Regatta“ prvi put je održano 1980. godine u Hannoveru u Njemačkoj, a od tada je kroz godine prošlo brojne europske države, uključujući i Hrvatsku u kojoj je gostovalo čak tri puta (Zagreb 1999. i 2008. godine te Rijeka 2013. godine).

Svrha i cilj natjecanja je kroz okupljanje više od 300 studenata svake godine ujediniti kreativnost, razmjenu znanja te mnoštvo zabave tijekom samih utrka i druženja.

Kroz natjecanje „International Waterbike Regatta“ (IWR) studenti imaju jedinstvenu priliku upoznati razvoj i realizaciju zahtjevnog interdisciplinarnog projekta, od njegovog začetka do krajnjeg ostvarenja. Sudjelovanjem na IWR-u studenti se susreću s tehničkim, financijskim i vremenskim izazovima, primjenjivim u njihovom budućem profesionalnom okruženju.

UVJET ZA SUDJELOVANJE

Uvjet za sudjelovanje na IWR-u je konstrukcija, izrada, testiranje i upravljanje plovilom na isključivo ljudski pogon. Timovi moraju dokazati svoje sposobnosti kroz različite discipline natjecanja s plovilom izrađenim u skladu s pravilima koja su propisana u pravilniku IWR-a.

„International Waterbike Regatta“ održat će se u Hrvatskoj po četvrti put, a u Zagrebu čak treći put što kako za Fakultet strojarstva i brodogradnje, tako i za grad Zagreb predstavlja iznimnu čast i dostignuće. Dolazak timova iz brojnih europskih zemalja predstavlja odličnu priliku za popularizaciju brodogradnje u Hrvatskoj, ali i promoviranje naše. HUSB je odlučio prihvatiti ulogu domaćina IWR-a 2018. godine, svjesni važnosti ovog natjecanja i njegovog značaja u podizanju javne svijesti u pogledu razvoja moderne brodogradnje.

Dolazak velikog broja mladih studenata i inženjera bit će odlična prilika za međusobno upoznavanje, povezivanje te razvijanje kontakata među sveučilištima i ljudima iz cijelog svijeta. U svrhu toga koristit će se društvene mreže i internetske stranice koje će olakšati snalaženje stranim studentima te pružiti relevantne informacije o gradu Zagrebu i Hrvatskoj prije i tijekom samog natjecanja.

ORGANIZATOR

HUSB (Hrvatsko u druženje studenata brodogradnje) je neprofitno udruženje studenata brodogradnje i brodostrojarstva Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Udruženje broji 40-ak članova i članica, a glavni cilj mu je praktična primjena znanja stečenih tijekom studiranja, promoviranje Fakulteta, posebice Zavoda za brodogradnju i pomorsku tehniku na različitim događanjima te međusobna podrška i druženje studenata. HUSB je osnovan 1996. godine, a formalno djeluje od 2003. Od osnivanja kontinuirano sudjeluje na IWR-u uz ostvarivanje zapaženih rezultata. Na prošlogodišnjem IWR-u ekipa Zagreb waterbike teama s brodociklima „Munja“ i „Borac“ osvojila je prvo mjesto u disciplini „Acceleration“ i drugo u disciplini „Forward stop backward“. U ukupnom poretku „Munja“ je osvojila 7. mjesto, a „Borac“ 28. pobudivši veliko zanimanje za ponovno dovođenje ovog natjecanja u Zagreb.

TERMIN 

„IWR 2018“ održava se u svibnju 2018. godine u Zagrebu na jezeru Jarun. Službeno natjecanje se otvara u srijedu 9.5.2018. godine, a zatvara se u nedjelju 13.5.2018 godine. Organizator je osigurao ograđen i osiguran prostor za kampiranje opremljen električnom strujom, pitkom vodom i sanitarnim čvorom. Organizator ne osigurava potrebnu opremu za kampiranje

TKO SE MOŽE NATJECATI?

Prema pravilniku natjecanja na natjecanju mogu sudjelovati studenti (preddiplomskih studija, diplomskih studija i poslijediplomskih studija) te znanstveni suradnici i profesori, odnosno svi zaposlenici sveučilišta iz kojeg dolazi natjecateljski tim.

Broj sudionika u timu je neograničen. Predviđeno je oko 300 sudionika. Osim natjecatelja na natjecanje dolaze i posjetitelji, to jest svi oni koji nisu niti studenti niti zaposlenici sveučilišta. Posjetitelji sve troškove natjecanja snose sami te im organizatori ne osiguravaju smještaj, hranu i ostale pogodnosti.

“International Waterbike Regatta – IWR”  je pod pokroviteljstvom Gradske Skupštine grada Zagreba.

Detaljnija lista prijavljenih timova će se moći vidjeti na: http://www.husb-zg.com.

Više o samom natjecanju možete vidjeti ovdje.

Komentari