Intervju “Ogenj”

Piše
Vedran Mikulić

Jul 22, 2019

Povodom nastupa na Ferragosto JAM festivalu na Orahovačkom jezeru, 4. kolovoza, napravili smo intervju s Denisom Kuzelom, bubnjarem benda “Ogenj”. Evo što smo saznali.

Za početak molim vas da nam u kratko predstavite članove vašeg benda.

Pozdravi iz bijelog VW kombija na povratku doma iz Poljske! Upravo za volanom jest Luka Iveracnaš violist i harmonikaš. Kopilot i povremeni basist Borna Ilić.
Drugi red sjedala – Filip Kušnjer ljubitelj Fenderovih gitara i efekt pedala i Tomislav Mihac Kovačic – šofer Ognja, tambura, akustične, usna harmonika i visoki skokovi s bubnja.
Straga sam ja, Denis Kuzel, hiperaktivni bubnjar!

Kako je došlo do izbora imena vašeg benda?

Jedne lijepog zimskog jutra, naš Tomislav bacio je par cjepanica u peć u svojoj dnevnoj sobi, sjeo uz kavu i grijao se promatrajući kako se vatra raspiruje polako i… ”Ogenj…”, sine mu najednom.

Članovi vašeg benda su profesionalci ili se pored glazbe bave i drugim poslovima? Kojim?

Biva razno. Dio nas se bavi samo time. Luka i ja sviramo u više projekata, Luka više nego ja i to nam boji život i plaća račune! Meni Ogenj plaća račune. Ne bih rekao da smo ”profesionalci” jer možda previše uživamo biti u ovom bendu, poput male djece. Neki su i studenti!

Tko je idejni začetnik stvaranja vašeg benda i kako je sve počelo?

Tomislav, naravno.

Kad bi u nekoliko riječi opisali vrstu glazbe s kojom se Ogenj predstavlja publici to bi bilo?

Kajkavski Folk Pank Rok. Filmska glazba kajkavskog karaktera sa punk pozadinom.

Imate li problema u razumijevanju vaših tekstova u drugim dijelovima Hrvatske zbog kajkavskog narječja?

Nimalo. Bend je na pozornici takvog karaktera da se slušatelje sve dade naučiti kroz pjesmu! Ljudi velikom većinom dobro reagiraju na naš izričaj, on podupire glazbu i osobnosti koje čine Ogenj i obratno. Možda smo kroz mali milijun sviraka dobili neku generalnu ideju kak se možemo predstaviti bilo kome i bilo gdje. Od Njemačke do Poljske. Iako vjerujem da možemo postati još bolji.
Velika je sreća što bend ima neku crtu koja rezonira sa svim Slavenskim narodima.
Doduše, nekad Hrvati misle da smo Slovenci.

Koliko ste do sada izdali albuma?

Jedan EP u vlastitom izdanju na samom početku radinosti benda i album ”Domaj” iz 2018. za Dancing Bear. Sljedeći se sprema!

Ako bi morali izabrati vama najdražu pjesmu koja bi to bila?

Najdraže pjesme variraju, obično su to nove pjesme koje su jedva spremne za javnu izvedbu i kaljenje pred raznim publikama. Ali mogu reći u ime benda da smo najviše ponosni na pjesmu ”Deca bez mati” koja će se naći na sljedećem albumu. Zasad se može naći ranija verzija te pjesme na službenom kanalu sa snimkama fanova (Ogenj Fans Official) na youtube-u.

Imate li u planu ovo ljeto raditi koncerte i gdje vam i kada možemo očekivati?

Naravno! Pogodili smo mnogo lijepih festivala i nastupa ove godine tako da nam se trud prethodnih godina isplatio. Od 22. do 24. srpnja svirati ćemo u Biogradu Na Moru. Par dana sviraka po ulicama, prženja na suncu i brčkanja u moru uz zvuke zrikavaca!
8. može nas se naći u vrevi ludnice na Ferragosto Jamu u Orahovici. 18.8. na Beograd Beer Festivalu. 23.8. u klubu REFUL u Murteru na, pogodili ste, Murteru – tik uz plažu! 24.8. Kamičak Etno Fest u Sinju i 25.8. na VUM-u u Vrbovcu, pred našom ekipom koja nas prati!

O čemu govore vaše pjesme?

Pjesme govore o LJUBAVI. O prilično širokom spektru, ne samo emocija nego i situacija koje ta riječ implicira.

Koji su vam glazbeni uzori u zemlji i inozemstvu?

Previše je toga da bi se nabrajalo jer su neki od nas glazbene knjižnice i spuže. Svi slušamo prilično raznovrsnu glazbu i spajamo se negdje u sredini dok se odabire glazba za put. A što se konkretno Ognja tiče tu su očiti punk/folk utjecaji Mumford & Sons, Dropkick Murphys, Flogging Molly, The Paper Kites, Need To Breathe, Zadruga, Cinkuši, Miroslav i Gordana Evačić. To je barem što se samih početaka tiče. Ali definitivno uzimamo energiju i čvrstinu punk, alt-rock, post-punk i post-HC bendova devedesetih i dvijetisućitih godina.

Gdje održavate probe?

Za probe imamo svoj „studio“ kod Tomislava. Jedan mali ali slatki prostor koji nam svojom osobnošću daje još više snage za stvaranje novih pjesama i razvijanje ideja. Naravno, lokacija je Koprivnica.

Na koncerte putujete s?

Opremom! Osobnim automobilima! Unajmljenim kombijem! Definitivo sa kolekcijom CD-ova i punim USB-om!

I za kraj: Što Ogenj trenutno radi?

Trenutno vozimo kući! Sigdi je lepo al’ doma je naj! Osim koncerata veseli nas proces snimanja albuma, razgovori o konceptima za spotove i artworku koji će popratiti izdanje!

Komentari