Intervju “Rezerve”

Piše
Vedran Mikulić

Jul 12, 2019

Povodom nastupa na Ferragosto JAM festivalu na Orahovačkom jezeru, 2. kolovoza, napravili smo intervju sa Šimom Lalićem, pjevačem benda “Rezerve”. Evo što smo saznali.

Za početak molim vas da nam u kratko predstavite članove vašeg benda.

Postavu benda čine: Šime Lalić (vokal), Ante Puharić (gitara), Tomislav Miladinović (bubnjevi), Leon Lužija (sint) i Igor Mrsić (bas gitara).

3

Kako je došlo do izbora imena vašeg benda?

U našem slučaju sa imenom benda je ista stvar kao i sa nazivima pjesama te naslovima albuma. Pomoću njih pokušavamo kročiti u neko za nas kreativnije mjesto. Kada uskočimo u te uloge, ograđujemo se i ulazimo u naš svijet gdje možemo raditi što hoćemo. Uloga rezervi nam je zapravo velika inspiracija, ali i sigurno mjesto.

Članovi vašeg benda su profesionalci ili se pored glazbe bave i drugim poslovima? 

Mi smo sve ono što profesionalac nije. Uz Rezerve se bavimo uglavnom sezonskim poslovima na moru jer dolazimo s Makarske rivijere. Na životnoj smo misiji baviti se samo Rezervama, ali pošto smo sve ono što profesionalac nije, spasiti nas može samo da se raspadnu svi bendovi u Hrvatskoj. To nam je za sada glavni adut na koji igramo.

2

Tko je idejni začetnik stvaranja vašeg benda i kako je sve počelo?

Priča oko nas je započela kada smo Leon Lužija i ja 2014. godine došli na ideju rezervi. Imali smo jasnu viziju što ne želimo biti, što ne želimo raditi i kako se ne smijemo predstavljati i mislim da se do današnjeg dana, uz par neophodnih ustupaka, uspješno pridržavamo toga. Par mjeseci nakon, bendu se pridružuje ostatak jer su nam trebali ljudi koji znaju skladati i svirati. Kad mi ne znamo, a htjeli smo biti u bendu. Glupi instrumenti.

Kad bi u nekoliko riječi opisali vrstu glazbe s kojom se Rezerve predstavljaju publici to bi bilo?

Punk rock je bilo ono što nas je povezalo i na koncu konca natjeralo da se autorski bavimo ovim. Mi smo rokenrol bend od prvog dana i to je najočitije uživo.

Untitled

Koliko ste do sada izdali albuma?

Dva. EP iz 2014. “Evo Rezerve!” i još aktualni album “Ravno u zamku” iz 2018.godine. Trenutno smo u studiju i radimo na novom materijalu. Prvi singl sa tog izdanja izlazi na jesen i zove se Srce na rukavu.

Ako bi morali izabrati vama najdražu pjesmu to bi bila?

Na koncertima u zadnje vrijeme je to pjesma “Potoci suza” koju smo prilagodili izvođenju uživo i zaista je uživamo svirati i mislim da to i publika primjećuje. Naravno pošto upravo radimo na novim stvarima, uvijek je to zadnja koju složimo.


Imate li u planu ovo ljeto raditi koncerte i gdje vas i kada možemo očekivati?

Naravno, sviramo uvijek pa tako i ovo ljeto. 27.7. smo u Pločama ispred Bajage i 2. kolovoza u Orahovici na Ferragosto Jamu. Iza toga nas u kolovozu čekaju dani piva u Karlovcu i Zadru. Ne znam još točan datum, ali koga zanima, lako je potražiti.

O čemu govore vaše pjesme?

O ljubavima. To je najljepše, ali i najteže ako želiš stajati iza svake riječi.

Koji su vam glazbeni uzori u zemlji i inozemstvu?

Iako puno istražujemo muziku  i divimo se mnogima ne bih rekao da baš imamo uzore. Prevelika je to riječ, a skupilo se tu nešto i godina i djece pa bi to malo djelovalo neozbiljno. Osobno mogu reći da mi zadnjih dana pažnju najviše privlači genijalni Ezra Furman, Fontaines D. C. i zadnji album Craiga Finna.

Gdje održavate probe?

Imamo svoj studio u Tučepima gdje sve radimo. To je studio našeg bubnjara Tome koji se brine da na snimkama zvučimo ovako kako zvučimo.

Na koncerte putujete sa?

Dok čekamo prvi rabljeni avion snalazimo se nekad sa autima, nekad sa kombijem.

I za kraj: Što Rezerve trenutno rade?

Pišemo i pjevamo pjesme. Kao i uvijek.

Komentari