Kako ispravno voditi bilješke

Piše
x-ica tim

Oct 03, 2019

U današnje vrijeme korištenje tehnologije sve više preuzima glavnu ulogu u vođenju bilješki na predavanjima.

Činjenica da je većina komunikacije uglavnom svedena na onu putem interneta ili mobitela i da je sve je češća upotreba pametnih telefona i nije neka novost. Unatoč tomu, dokazano je da je ručno zapisivanje bolja opcija od vođenja bilješki na računalu.

Istraživanje koje su proveli Pam Mueller i Daniel Oppenheimer pokazuje da su studenti koji su ručno vodili bilješke bolje razumijevali sve što su zapisali. Imali su poboljšano pamćenje i bolju sposobnost generalizacije zapisanog teksta. Studenti koji su tijekom istraživanja koristili laptop imali su više bilješki, dok su oni koji su ih zapisivali ručno bili uspješniji u njihovu pamćenju. Ručno pisanje bilješki tjera mozak da se uključi u proces zapisivanja i pohranjivanja sadržaja teksta.

Tijekom zapisivanja na laptopu tekst se ne prati i ne pamti s toliko koncentracije kao što je to slučaj kod zapisivanja olovkom. Mueller i Oppenheimer su dvjema skupinama studenata, onima koji su vodili bilješke na laptopu i onima koji su vodili bilješke ručno, dali ispit kako bi utvrdili koliko je gradiva svaka skupina zapamtila.

Kod studenata koji su koristili ručno pisane bilješke pojavili su se određene naznake usvajanja i pohranjivanja gradiva, poput činjenica ili zaključaka, dok su oni koji su koristili laptop bili manje uspješni u istom procesu. S druge strane, oni koji su koristili laptop na predavanju oko 40% vremena provodili su surfajući internetom. Tekst koji su zapisivali na predavanju gotovo da su pisali rutinski bez razmišljanja o njegovom sadržaju.

Četiri su prednosti zašto bi svoje bilješke na predavanju trebali zapisivati ručno:

  1. Poboljšava se konceptualno razumijevanje i učenje zapisanog materijala.
  2. Jača se i ubrzava rad mozga, a ručno zapisani tekst brže se pamti. Pojačana je koncentracija i razmišljanje o zapisanom tekstu.
  3. Ručnim pisanjem potiče se i razvija dugoročno i kratkoročno pamćenje.
  4. Dolazi do većeg fokusa na zapisani tekst, dok se istovremeno povećavaju šanse za bržim usvajanjem zapisanog.

Bez obzira na to što ručno zapisivanje duže traje i što može usporiti proces učenja, dokazano je da njegova primjena povoljnije utječe na usvajanje gradiva u kratkoročnom i dugoročnom pogledu. Učenje iz bilješki koje se nalaze na računalu dovodi do kratkoročnog pamćenja teksta. Mala je vjerojatnost prisjećanja i pamćenja nakon položenog ispita. Umjesto s razumijevanjem, gradivo se uči napamet kako bi se postigli što bolji rezultati na ispitu i samim time tako stečena znanja podložna su brzom zaboravu.

Stoga kada sljedeći put budete na nekom predavanju ili seminaru, sjetite se da je ručno vođenje bilješki, tj. zapisivanje, bolja opcija od bilježenja najvažnijih informacija na računalu. To posebno dolazi do izražaja ako zapisani tekst poslije morate usvojiti.

Foto: Pixabay

Komentari