Uspjeh inovatora sa Sveučilišta u Zagrebu na Euroinventu

Piše
Petra Haleš

svibnja 28, 2019

Na Euroinventu, najvećoj europskoj izložbi kreativnosti i inovacija koja se od 17. do 19. svibnja 2019. održavala u rumunjskom gradu Iaşiju, hrvatski su inovatori osvojili 19 vrijednih medalja za devet izloženih inovacija. Među nagrađenim inovacijama posebno su se istaknule one sa Sveučilišta u Zagrebu. 

Od šest osvojenih zlatnih medalja na ovogodišnjem Euroinventu, tri su osvojili studenti i profesori Sveučilišta u Zagrebu: Vilko Mandić i Stanislav Kurajica s Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu nagrađeni su za inovaciju Univerzalni nosač uzoraka; student Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu Šime Grbić nagrađen je za inovaciju Vozilo pogonjeno pneumatskim mišićima pod mentorstvom prof. dr. sc. Željka Šituma (inovacija ostvarena u okviru Udruge inovatora FSB-a); Daniel Časar Veličan, Dubravko Rogale, Snježana Firšt Rogale, Siniša Fajt i Željko Knezić s Tekstilno-tehnološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nagrađeni su za inovaciju Intelligent clothing for patients with apnea and snoring.

Zlatne su medalje na izložbi osvojili i hrvatski inovatori Tomislav Bronzin Tomislav iz tvrtke CITUS d. o. o. za inovaciju C@N Motion Smart Customer/Human Engagement; Mirjana Brlečić iz tvrtke Priroda liječi d. o. o. za inovaciju Nikel Remove Control 365 Cellulite te Vjekoslav Majetić iz tvrtke DOK-ING d. o. o. – POSTROJENJE za inovaciju Termička obrada mulja.

Dobitnici srebrnih medalja na ovogodišnjem Euroinventu su: Gordana Matijašić, Matija Gretić, Anna Poropat i Josip Vinčić s Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu za inovaciju CAN-capsule – 3D-tiskana kapsula za kontrolirano oslobađanje djelatne tvari; Dubravko Rogale, Željko Knezić, Snježana Firšt Rogale i Martina Bobovčan Marcelić s Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu za inovaciju Device for testing the characteristics of ultrasonic welding, te Igor Puhar za inovaciju Kutna spojna pločica “Lastavica”.

Poseban i do sada nezabilježen uspjeh na izložbi inovacija postigao je student Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu Šime Grbić, čija je inovacija Vozilo pogonjeno pneumatskim mišićima osvojilo čak šest vrijednih nagrada: zlatnu medalju Euroinventa, posebnu zlatnu medalju WIIPA-a (Svjetske organizacije udruge inovatora), posebnu nagradu izaslanstava iz Portugala, Maroka i Indonezije te zlatnu medalju Sveučilišta Šučava (Rumunjska).

Savez hrvatskih inovatora, organizator hrvatskog sudjelovanja na Euroinventu, dobio je nagradu organizatora Foruma rumunjskih inovatora za najbolji ukupni nastup. Organizatori su priznanjem za osobni doprinos napretku inovacija i znanosti nagradili i voditelja hrvatskog izaslanstva Nevena Markovića.

Brojna izaslanstva inovatora iz cijeloga svijeta vrlo su pozitivno reagirala na predstavljanje ovogodišnjeg hrvatskog salona inovacija INOVA – BUDI UZOR, koji se u studenome održava u Zagrebu, s najavom dolazaka brojnih inovatora.

Ovogodišnji Euroinvent okupio je inovatore iz 35 europskih zemalja koji su predstavili više od 570 inovacija i istraživačkih projekata. Izložbu je tijekom tri dana posjetilo oko 7000 zainteresiranih.

Ovaj je uspješni nastup hrvatskih inovatora svojom velikom potporom omogućio Grad Zagreb.

Komentari