Jedite zdravo i uživajte u hrani

Piše
x-ica tim

Oct 23, 2018

Kad je hrana u pitanju uvijek birajte lokalno, zdravo i fino!

Bobičasto voće

Maline, kupine, ribizle, borovnice, jagode… sve su to prirodni slatkiši. Kad god možete iskoristite ih za pripremu neke slastice, pite, muffina, zdravog shakea. Zasladite njima puding, sladoled ili ih, najbolje, jedite svježe. One obiluju vitaminom C, smanjuju krvni tlak, a zbog velike količine antioksidansa odlične su za srce. Smrznite paketiće najdražih bobica i uživajte u njima kad god poželite.

Začini

Uzgojite svoje najdraže začine i koristite ih svježe. Jelima ćete ubrzo početi dodavati puno manje soli i raznoraznih kaloričnih umaka. Shvatit ćete da vam hrana ionako pršti aromom i okusom. Osim što će lijepo izgledati u vašoj kuhinji i vraćati vam osmijeh na lice, začini su male bombice zdravlja za vaše tijelo. I njih možete zamrznuti kako biste ih sačuvali za neki drugi dan. Kako? Najdražim začinima napunite posudice za led, dodajte mrvicu vode i posudicu stavite u zamrzivač. Po potrebi vadite kockicu “začinskog leda” i ubacite ga u vodu u kojoj kuhate jelo. Začini će zadržati aromu i otpustiti je kao na dan kad su zamrznuti. Bosiljak pomaže kod bolesti bubrega, peršin je krcat vitaminom C, a ružmarin odličan za jetru.

Variva, juhe, gulaši

Jedite zdravo i barem dvaput tjedno pripremajte variva, juhe, gulaše… Odaberite najdraže povrće, usitnite češnjak, luk, nasjeckajte krumpir, mrkvu, narežite meso na kockice i sve to podlijte vodom pa pustite neka kuha. Ne postoji jednostavniji način, a ovim zdravim i ukusnim obrokom riješit ćete se kuhanja sutradan jer i djeca znaju da su variva najfinija baš drugi dan.

Maslinovo ulje – ulje božanskih karakteristika

Iako je suncokretovo ulje danas puno povoljnije i svima dostupnije, razloga za izdvojiti za svoje zdravlje i potruditi se doći do kvalitetnog maslinovog ulja ima preko pedeset jer ovo vas ulje upravo od toliko bolesti čuva. Koristite ga kad god možete jer ono je dobro za srce i krvotok, a dokazano olakšava probavu. Ljeti ga naročito volimo koristiti za ljepotu i zdravlje naše kože.

Orašasti plodovi

Orasi, bademi, lješnjaci, pistacije, kesteni; sve su to darovi prirode koji svojim sastavom jačaju organizam. Prije svega se preporučuju za bolju cirkulaciju, smanjuju razinu kolesterola i pomažu zdravom radu srca. Odlično će poslužiti kao grickalica koju uvijek možete imati pri ruci, a od njih se rade i najfiniji biskviti. Osim što jačaju kosu i nokte, poboljšavaju i pamćenje te koncentraciju, u čemu prednjači kikiriki.

Foto: Thor, Flickr

Komentari