Jeste li čuli za bijelu Coca Colu?

Piše
Mateo Galić

Nov 14, 2017

Coca Cola, jedan je od najpoznatijih brendova današnjice, od svog postojanja samo je dva puta mijenjala formulu proizvodnje. Jedna promjena bila je u čast ruskog maršala Georgija Žukova.

Kakve veze ima Coca Cola i maršal Žukov?

Coca Cola se za vrijeme Drugog svjetskog rata proizvodila u više od 60 tvornica diljem svijeta, što je omogućilo mnogima da se upoznaju s ovim napitkom.

Coca Cola je postala sinonim Sjedinjenih Američkih Država, simbol demokracije i imperijalizma, u ovisnosti od toga s koje zaraćene strane se njen utjecaj promatra.

Pisac Mark Pendergrast je u knjizi “Za Boga, državu i Coca Colu”, napisao da je ovo piće podizalo moral i da je bilo traženo od strane svih zaraćenih država.

Jedan od najvećih obožavatelja Coca Cole bio je američki general Dwight D. Eisenhower, koji je maršalu Žukovu prvi predstavio ovo piće. Žukov je jedan od najuspješnijih zapovjednika Drugog svjetskog rata, pod njegovim zapovjedanjem Crvena armija je izvojevala pobjede u bitkama za Moskvu, Staljingrad, Lenjingrad, Bjelorusiju i Berlin. Nosilac je mnogih sovjetskih i stranih odličja.

Ruski ratni heroj je brzo postao veliki obožavatelj Coca Cole. Po završetku rata kontaktirao je SAD dobavljače sa zamolbom  da mu isporuče napitak koji je u Sovjetskom Savezu bio zabranjen.

Žukov je zbog prohibicije američkih proizvoda znao kako može biti loše za njega ako Staljin čuje kako jedan od njegovih najboljih generala krši zabrane prihvaćajući američki kapitalizam u proizvodu Cole. Žukov je zato tražio nekoliko promjena na ambalaži i samom izgledu napitka.

Ne smije izgledati kao američki proizvod, niti  smije biti u toj čudnoj boci. I napravite je u drugoj boji“, inzistirao je maršal.

Žukov zahtjev je stigao do tadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Harrya Trumana koji je zadužio Mladina Zarubica, jednog od najboljih radnika u Coca Coli  u Europi da makne originalnu boju iz pića kao i da se to piće isporuči u bocama s crvenom zvijezdom petokrakom.

Moja prva isporuka Žukovu je bila 50 sanduka. Bijela Coca Cola za crvenog rusa. Bila je to velika i mračna tajna“, rekao je kasnije Zarubica.

Žukovo skladište bijele Coca Cole nikada nije pronađeno.

Na tržište SSSR-a Coca Cola je legalno došla tek 1985., iste godine kad je u SAD-u lansirala “New coke”. U 2014. čak niti sankcije zapadnih zemalja Rusiji nisu bile u stanju spriječiti da dvije milijarde pakiranja Coca Cole nađu put do 589 milijuna potrošača u Rusiji i 28 susjednih zemalja. A sve je počelo sa samo jednom mušterijom i narudžbom od 50 sanduka.

Komentari