Jesu li društvene mreže prijetnja ljudskoj civilizaciji?

Piše
x-ica tim

Jul 07, 2021

Poznato je da su rijetki ljudi koji danas žive bez kontakta s društvenim mrežama. Upravo ta činjenica ili pak problem privukla je pažnju američkim naučnicima Nacionalne akademije za znanost (National Academy of Sciences).

U elitnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences kojeg izdaje ova znanstvena institucija objavili su zanimljivo istraživanje na osnovu kojeg su mnogi građani, ali i samo znanstvenici, dobili drugi pogled na ulogu društvenih mreža u budućem razvoju naše civilizacije.
Za potrebe istraživanja i pisanja nedavno objavljenog naučnog rada okupljen je šarolik tim znanstvenika iz više oblasti, od biologije, psihologije, neurologije ali i onih znanstvenika koji proučavaju klimatske promjene.

Poziv za buđenje

Sve to bilo je dovoljno uznemirujuće za one koji su pročitali navedeni rad pa su mnogi ovaj dokument shvatili kao poziv za buđenje odnosno apel da se nešto uradi.

Naglašena je i negativna strana društvenih mreža u kontekstu sve češćih prodora lažnih vijesti koje koje se neumorno šire diljem online svijeta.

Jedan od autora ove studije je istraživač Joseph Bak-Coleman s University of Washingtonu. U intervjuu za američki portal Vox on je naglasio što je bio cilj ovog istraživanja.

Smatra da je osnovno pitanje zbog kojeg su istraživači tražili odgovore bilo je “Što to može poremetiti i ustaljene tokove u našem društvu?” te “što mi znamo o kompleksnim sustavima“. Kao primjer naveo je činjenicu da miševe i muhe koristimo za razumijevanje neuroznanosti.

Njegov cilj je da iz druge perspektive sagledamo složene sustave i da taj pristup također iskoristimo za sagledavanje procesa u ljudskom društvu.

Jedna od stvari u vezi sa složenim sustavima je da imaju ograničenje pertubacije odnosno općenitog narušavanja ustaljenog reda.

Kompleksni sustavi

Ako ih previše uznemirite, oni se mijenjaju. A oni često imaju tendenciju da to bude katastrofalno, neočekivano, neočekivano ili da jednostavno propadnu bez upozorenja.

Društveni mediji poremetili su protok pouzdanih informacija o zdravlju, klimi i mnogim drugim važnim temama. Osim toga, naglašene su i neke pozitivne stvari koje donosi korištenje interneta.

“Demokratizacija informacija imala je duboke efekte, posebno za marganilizirane, nedovoljno zastupljene”, poručio je Bak-Coleman za Vox, prenosi Futurism.com.

Dodao je kako je sve to ovim grupama “dalo mogućnost da se okupe putem interneta, imaju platformu i pronađu svoj glas”.

Foto: Pixabay

Komentari