John Malkovich stiže u zagrebačku Galeriju Bačva

Piše
Ana Leko

Feb 03, 2017

John Malkovich jedna je od najosebujnijh ličnosti današnjice, a uz pomoć američkog fotografa Sandra Millera, ovaj će glumac, barem virtualno, boraviti u Zagrebu.

Malkovich, Malkovich, Malkovich: Hommage fotografskim majstorima naziv je izložba koja će se od 9. veljače do 9. travnja održavati u Galeriji Bačva Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Izložba je rezultat suradnje američkog fotografa Sandra Millera i glumca Johna Malkovicha.

Nakon što je lansiran 2014. godine ovaj je projekt krenuo na svjetsku turneju, a Zagreb je 13. grad na svijetu koji ima priliku ugostiti ovu spektakulranu izložbu.

Godine 2013., nakon što je osigurao mjesto jednog od najboljih portretnih fotografa, a potaknut iznenadnom i teškom zdravstvenom dijagnozom, američki fotograf Sandro Miller osmislio je projekt kojim se htio odužiti svim umjetnicima čija je fotografija značajno utjecala na oblikovanje njegove karijere. Nakon odabira 35 fotografija za oponašanje, Sandro je kontaktirao Malkovicha, s kojim ga veže suradnja, u međuvremenu prerasla u prijateljstvo, duga već 17 godina.

Malkovich, Malkovich, Malkovich: Hommage fotografskim majstorima fotografski je projekt koji nanovo kreira ikonične, legendarne fotografije nastale kroz povijest tako da imitira tehnike i koristi fotografsku opremu kojom je izvorna fotografija nastala. Dodatna vrijednost serije jest uloga renomiranog glumca Johna Malkovicha koji svojim glumačkim umijećem oponaša sve subjekte iz izvornih fotografija.

Serija koja je utjecala na Millerov izbor profesije i način stvaralaštva uključuje legendarnu fotografiju Identical twins, 1967. Diane Arbus, Beekeeper, 1981. Richarda Avedona, portret Trumana Capotea Irvinga Penna iz 1948., fotografiju izbjegličke majke Dorothee Lange iz 1936., ikoničnu fotografiju Johna Lennona i Yoko Ono autorice Annie Leibovitz snimljenu 1980. za Rolling Stone magazin nekoliko sati prije Lennonovog ubojstva, i mnoge druge.

John Malkovich smatra se jednim od najvećih američkih glumaca 21. stoljeća. U Malkovich, Malkovich, Malkovich: Hommage fotografskim majstorima on pokazuje svoju kameleonsku sposobnost preobražavanjem, s lakoćom, u Alberta Einsteina, Che Guevaru, Ernesta Hemingwaya, Salvadora Dalija, Marilyn Monroe, Andya Warhola i mnoge druge. Kroz Malkovichevu neizmjernu glumačku vještinu i Sandrove nevjerojatne fotografske oči, Malkovich, Malkovich, Malkovich: Hommage fotografskim majstorima odaje počast povijesti fotografije kroz genij fotografa i njegove muze.

Cijeli tekst o izložbi i autoru kao i detaljan program možete pronaći na webu HDLU-a.

Komentari