Jubilarni 20. Tjedan mozga

Piše
Mateo Galić

Mar 15, 2021

Hrvatski institut za istraživanje mozga i Hrvatsko društvo za neuroznanost, glavni organizatori Tjedna, kao glavne teme odredili su „Covid-19 i mozak“ te „Mozak i (digitalna) evolucija“.

Tjedan mozga, svjetska manifestacija popularizacije istraživanja mozga, odvija se već drugu godinu u posve drugačijim, pandemijskim okolnostima. Dani otvorenih vrata znanstvenih i drugih ustanova koje su dosad sudjelovale u organizaciji Tjedna mozga u Hrvatskoj nažalost još nisu mogući.

Iako nema uobičajenih aktivnosti, simpozija, popularnih predavanja, kao ni žamora znatiželjne vrtićke i školske djece i mladeži u predavaonicama i laboratorijima koje smo s veseljem dočekivali u tjednima ožujka, Hrvatsko društvo za neuroznanost (HDN) nastavlja provoditi jedan od svojih glavnih ciljeva – promicanje najnovijih spoznaja iz područja neuroznanosti u široj javnosti.

HDN se pridružio svjetskoj akciji promocije znanja o mozgu i bolestima mozga u prvim godinama nakon osnivanja društva 2000. godine. Ove godine, u suradnji s brojnim znanstvenim, nastavnim i stručnim ustanovama i zainteresiranim organizacijama, pripremaju 20. Tjedan mozga koji će se umjesto uživo odvijati putem elektronskih medija.

Tijekom posljednjih dvadeset godina predstavljali su brojne teme značajne za razumijevanje značenja i primjena istraživanja mozga, a ovogodišnja glavna tema ticat će se utjecaja nove bolesti COVID-19 na funkcije mozga. Uz ovu temu, govorit će se o evoluciji mozga i pokušati objasniti utjecaj digitalnih tehnologija na razvoj i funkcije mozga (digitalna evolucija), prenosi universitas-portal.hr.

1

MOZAK I COVID

Najavljujemo on-line tribinu  „MOZAK I COVID-19“  koja će se održati u četvrtak 18. ožujka 2021. od 17.00 do 18.30 sati, pod pokroviteljstvom i u organizaciji Odbora za neuroznanost i bolesti mozga Razreda za medicinske znanosti HAZU i Znanstvenog centra izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost.

U ovoj tribini će sudjelovati stručnjaci iz različitih područja koji će iznijeti najnovije spoznaje o različitim aspektima utjecaja koronavirusa na mozak – prof. dr. sc. Neven Henigsberg, prof. dr. sc. Alemka Markotić, prof. dr. sc. Marija Santini, prof. dr. sc. Milan Radoš/prof. dr. sc. Marko Radoš, prof. dr. sc. Dimitri Krainc, prof. dr. sc. Miro Jakovljević,  prof. dr. sc. Stipan Jonjić, prof. dr. sc. Zoran Đogaš, doc. dr. sc. Hrvoje Budinčević. Znansveni koordinator tribine je akademik Norman Sartorius, a organizacijski koordinator prof. dr. sc. Željka Krsnik.

Uvodne riječi će dati akademkinja Vida Demarin, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik HDN prof. dr. sc. Marijan Klarica, predsjednik Odbora za neuroznanost i bolesti mozga Razreda medicinskih znanosti HAZU akademik Ivica Kostović. Na kraju tribine ”Mozak i COVID-19” akademik Norman Sartorius izložit će sažetak, zaključke i glavne poruke. Javna tribina će se održati na platformi Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

MOZAK I (DIGITALNA) EVOLUCIJA

Jedna od posljedica pandemije je povećano korištenje interneta i digitalnih medija za svakodnevne zadatke (učenje, druženje, posao, i sl.). Stoga se postavlja pitanje na koji način digitalni mediji i tehnologije utječu na naš mozak, doživljavanje svijeta oko nas i obrađivanje informacija, te kakav je utjecaj novih tehnologija na naše zdravlje. Utječu li digitalni mediji i tehnologije na razvoj i evoluciju ljudskog mozga, mogu li digitalne tehnologije u budućnosti dovesti do promjena ljudskog ponašanja? O svim navedenim pitanjima raspravljat će skupina naših cijenjenih stručnjaka u okviru on-line tribine koju zajednički organiziraju Hrvatsko društvo za neuroznanost i Znanstveni centar izvrsnosti za temeljnu, kliničku i translacijsku neuroznanost Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u utorak 16. ožujka 2021. od 16.00 do 18.00 sati.

U organizaciji 20. Tjedna mozga pridružuju se Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, sastavnice Sveučilišta u Splitu, Osijeku, Rijeci i Zadru te članovi Hrvatskog društva za neuroznanost u tim sveučilišnim središtima, kao i Zagrebački institut za kulturu zdravlja. Istodobno se očekujuo aktivnosti u sveučilišnim centrima u Dubrovniku, Varaždinu, Puli kao i u zdravstvenim ustanovama u Zagrebu i drugim gradovima.

Hrvatsko društvo za neuroznanost se već uključilo u međunarodnu akciju za bolje razumijevanje funkcija ljudskog mozga i očuvanje njegovog zdravlja. Uključite se i vi!

Komentari