Jutarnja kava izvrsno utječe na naše tijelo

Piše
Petra Haleš

Oct 03, 2019

Tijekom najnovijeg istraživanja proučavan je učinak kofeina na živčane stanice u dozama koje su tipične za uobičajene navike konzumiranja kave.

Istraživanje predstavlja pravovremeni uvid u stanične procese koji bi nam mogli pomoći pri objašnjavanju brojnih fizioloških učinaka kofeina, uključujući povećanu budnost te mogućnost smanjivanja rizika od neurodegenerativnih bolesti.

Eksperimenti na ljudskim živčanim stanicama mogli bi objasniti učinak kave na smanjenje rizika od bolesti, pamćenje i budnost.

Najnovije istraživanje pokazuje kako uobičajene razine kofeina – slične onima koje konzumirate na dnevnoj bazi – smanjuju inhibiciju neuronskih veza. To bi nam moglo pomoći da shvatimo dijelom i zašto se smatra da kava poboljšava pamćenje i štiti starije osobe od gubitka istoga.

Istraživači iz Švedske, Finske, Ujedinjene Kraljevine i Japana proveli su prvo istraživanje perturbacije promjena u ekspresiji gena izazvane kofeinom, i to na modelu ljudske neuronske stanice – modelu koji je najbliži središnjem živčanom sustavu kod ljudi.

Rezultati istraživanja pokazali su kako kofein potiče neuronske veze i tako pruža moguće mehanističke uvide u pozitivne učinke kofeina na pamćenje i kognitivne aktivnosti.

Više na: wish.hr

Komentari