Kad se udruže PMF i FER frcaju narudžbe iz CERN-a i Yalea

Piše
Nikolina Oršulić

Nov 12, 2015

Uvjete koji su vladali neposredno nakon Velikog praska istraživat će se u CERN-u i uz pomoć pikoampermetra, hrvatskog uređaja koji su zajedničkim snagama osmisliti Mirko Planinić, Marinko Kovačić i njihov tim.

Suradnja dviju sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta te Fakulteta elektrotehnike i računarstva, iznjedrila je pikoampermetar. Ovaj uređaj za mjerenje malih struja naručio je i Europski centar za nuklearna istraživanja (CERN), izraelski institut Weizman, Tehničko sveučilište iz Münchena, sveučilišta iz Bonna i Barcelone, te američka sveučilišta Yale i Wayne.

Spin off kompaniju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, PicoLogic, osnovao je Mirko Planinić, zajedno s Marinkom Kovačićem, mladim asistentom na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu. Mirko Planinić je profesor na Fizičkom odsjeku PMF-a i voditelj zagrebačke skupine koja surađuje na eksperimentu ALICE u sklopu kojeg fizičari iz cijelog svijeta istražuju uvjete koji su vladali neposredno nakon Velikog praska.

Nakon više od pola stoljeća, u CERN (Europski centar za nuklearna istraživanja) kod Ženeve bit će isporučeni prvi uređ…

Posted by Prirodoslovno-matematički fakultet Zagreb on Wednesday, November 11, 2015

Čestitamo na uspjehu!

Pročitajte više na Jutarnjem.hr

Foto: Henry Mühlpfordt, Flickr

Komentari