Kada mičemo božićnu jelku iz naših domova?

Piše
Mateo Galić

Jan 05, 2019

Božićni blagdani bliže se kraju i već po običaju na blagdan Sveta Tri Kralja uklanjamo božićnu jelku i ostale ukrase iz naših domova. Moramo li to učiniti baš na taj dan?

Prema starim običajima blagdanom Tri Kralja u našim krajevima završava Božićno blagdansko razdoblje. Mnogi će vjernici tijekom tog dana raskititi svoje borove i jelke, te skinuti ili pogasiti svjetlosne dekoracije na svojim kućama.

Za razliku od kuća, crkve će ostati okićene još neko vrijeme. S toga niti vi ne morate žuriti jer nigdje nije strogo naveden datum kada to moramo učiniti. A koji nam je onda sljedeći rok?

Božićno liturgijsko vrijeme završava u nedjelju Krštenja Gospodinova (prva nedjelja nakon Tri kralja), koja je ove godine 13. siječnja. Ali po nekim tumačenjima ni taj dan ne znači “službeni” prestanak Božićnog slavlja nego ono traje do blagdana Svijećnice (Kandelore) ili Prikazanja Gospodinova u hramu 2. veljače (četrdeset dana nakon Božića). To je razlog zašto veliki bor i jaslice u Vatikanu stoje tijekom cijelog siječnja. Pa zašto onda ne i u našem domu?

Bez obzira na razlike u “običajnom” i “službenom” određivanju dana završetka Božićnog slavlja, Katolička crkva ne propisuje niti savjetuje vjernicima točno vrijeme za raskićivanje jelki i borova, ali po nekom nepisanom pravilu, bor se skida kad svećenik blagoslovi kuću.

Na vama je da odlučite kada ćete ovo učiniti. Ukoliko želite da ugođaj Božića još uvijek ispunjava vaš dom slobodno jelku i sve ostale ukrase ostavite do 2. veljače.

Komentari