Kako dolazi do otkrića i proizvodnje nafte?

Piše
Mateo Galić

Jan 23, 2021

Postupak otkrivaju edukacijsko-izložbeni moduli bivših i sadašnjih studenata Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Bivši studenti naftnog rudarstva Mario JukićAlen Paljušić i Ante Budanko (sada zaposleni u naftnom sektoru u RH) uz pomoć sadašnjih studentata Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i uz nadzor izv. prof. Vladislava Brkića izradili su edukacijsko-izložbene module koji predstavljaju niz od pet zasebnih cjelina. One u određenom redoslijedu daju prikaz na koji se način dolazi do otkrića naftnog ležišta i proizvodnje nafte. Temeljna znanja dobili su na ovom fakultetu kako bi se u tzv. novom normalnom vremenu upustili u ovakvu „avanturu“. Izložba je postavljena u holu fakulteta.

1

Priča započinje načinom pronalaska potencijalnog ležišta, njegovog izgleda i karakteristika, načina bušenja (izrade) bušotine, te svih faza u životu jedne proizvodne bušotine (eruptivni rad, umjetno podizanje kapljevine te sekundarne i tercijarne metode pridobivanja utiskivanjem vode i ugljikovog dioksida). Konstrukcija regala je napravljena od metala, a svi pokazni dijelovi od pleksiglasa zbog lakše preglednosti. U isti je ugrađen niz vodenih pumpi, agregata, kompresora, manometara i elektromotora kako bi se što atraktivnije predstavila zanimljiva naftno-rudarska struka.

Izradu ovih modela, uz podršku RGN – Zavoda za naftno-plinsko inženjerstvo i energetiku, uveliko je financijski potpomogla tvrtka Ensolx d.o.o. Zagreb (https://www.ensolx.com/en/) koja je nedavno dobila dvije dozvole za istraživanje geotermalnih voda za energetske svrhe na istražnim prostorima „Ernestinovo“ i „Merhatovec“. Te dozvole predstavljaju dodatni motiv studentima naftnog rudarstva i geologije da se razvijaju i u konačnici zaposlene u strukama koje će, slijedeći trendove održivog razvoja, svakako još dugo vremena biti okosnica energetskog sektora kako u svijetu, tako i u Republici Hrvatskoj.

2

U tom smjeru razvijaju se i novi studijski programi RGN-a na hrvatskom i engleskom jeziku kako bi naše buduće inženjere pripremili za sve izazove koje pred njih donosi energetska tranzicija i kako bi u skoroj budućnosti ponovo ugodno iznenadili svojim idejama i novim projektima kao što je ovaj, piše universitas -portal.hr.

Foto: Pixabay

Komentari