Kako financirati poslijediplomski studij prava u SAD-u?

Piše
Petra Haleš

Nov 15, 2018

EducationUSA LL.M Sajam predstavlja niz mogućnosti za dobivanje financijske potpore.

EducationUSA LL.M Sajam prestižnih pravnih fakulteta iz SAD-a održat će se u petak, 16. 11. 2018. od 18 do 20 sati u hotelu Dubrovnik u Zagrebu. Američki LL.M programi visoko su specijalizirani i kompetitivni poslijediplomski programi studija koji nude vrhunsko međunarodno prepoznato obrazovanje.

Ovi studijski programi iziskuju značajna financijska izdvajanja i zato je važno istaknuti da svih 9 visokoobrazovnih institucija koje će se predstaviti u Zagrebu osiguravaju neki oblik financijske potpore za međunarodne studente.

EducationUSA LL.M sajam jedinstven je obrazovni sajam namijenjen studentima pravnih fakulteta u Hrvatskoj te pravnicima koji imaju želju dalje se usavršavati u međunarodnim okvirima prava. Posjetitelji Sajma imat će priliku saznati informacije o međunarodno priznatim poslijediplomskim programima američkih visokih učilišta, prijavnim procedurama na izlagačke institucije, ali i troškovima studija i života na LL.M programima u SAD-u te dostupnoj financijskoj potpori za studij.

Svih 9 visokoobrazovnih institucija koje će se predstaviti u Zagrebu osiguravaju neki oblik financijske potpore za međunarodne studente. Ovisno o odabiru kategorije u kojoj se kandidati prijavljuju, visoka učilišta mogu odobriti različite iznose financiranja koji će u djelomičnosti ili čak potpunosti pokriti trošak LL.M studijskih programa.

22

Koje su mogućnosti financiranja LL.M programa?

Stipendije koje se dodjeljuju prema kriteriju izvrsnosti (Merit based scholarships) – kako bi dobili ovakvu stipendiju kandidati moraju dokazati svoj izniman akademski potencijal i uspjeh, kao i ostale tražene kvalitete poput izvrsnih postignuća u pojedinom području, odnosno isticanja u izvannastavnim aktivnostima te angažmana u zajednici. Ovaj tip stipendije nerijetko osim troškova školarine pokriva i izvanredne troškove kao što su trošak smještaja i prehrane.

Stipendije koje se dodjeljuju prema kriteriju potrebe (Need-based scholarships) – dodjeljuju se kandidatima slabijeg socio-ekonomskog statusa koji se utvrđuje temeljem financijske samoprocjene uz dostavljanje odgovarajuće dokumentacije.

Od izlagača na EducationUSA LL.M Sajmu u Zagrebu need-based stipendiju dodjeljuju The George Washington University School of Law, Indiana University Maurer School of Law, University of Georgia School of Law , University of Southern California Gould School of Law i University of San Francisco School of Law. Financijska potpora za asistente (Teaching/research/ assistanships) – stipendija koja uključuje obavljanje posla asistenta u nastavi ili istraživanju. Asistenti u nastavi izvode seminare i vježbe za studente preddiplomskog studija.

Uz financijska sredstva prednost ovakve stipendije je stjecanje predavačkog iskustva na prestižnim institucijama. Asistenti u istraživanju blisko surađuju s profesorima na istraživanju što im između ostalog pruža Trg Nikole Zrinskog 9/I 10000 Zagreb / Hrvatska t: + 385 1 4555 151, + 385 1 4817 195 iro@iro.hr / www.iro.hr OIB: 88292527040 mogućnost objave rada.

Prednost ove stipendije je prilika za razvijanje istraživačkih vještina u međunarodnom okruženju uz veće mogućnosti izbora istraživačkih aktivnosti. Dodatne opcije smanjenja troškova školarine mogu biti zamolba sveučilištu za oslobađanje od školarine (tuition fee waiver) ili umanjenje troškova školarine (prosječno 40 % – 70 % od ukupnog iznosa).

Također, izlagači će predstaviti posjetiteljima mogućnosti za pronalazak studentskih poslova te dobivanje sredstava za pokrivanje troškova studijskih materijala. Ulaz na sajam je besplatan uz prethodnu registraciju putem ove poveznice:

Više informacija o događaju dostupno je i putem Facebook eventa. Sajam organizira Institut za razvoj obrazovanja (IRO), u suradnji s EducationUSA mrežom pod pokroviteljstvom Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj.

Institut za razvoj obrazovanja (IRO) već 19 godina pruža besplatne i nepristrane informacije o mogućnostima studiranja i dobivanja financijske potpore za studij u Hrvatskoj i inozemstvu. IRO je jedini ovlašteni EducationUSA centar u Hrvatskoj koji pruža informacije o američkom sustavu visokog obrazovanja i mogućnostima studiranja u SAD-u uz potporu U.S. Department of State i Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj.

Komentari