Kako i zašto pokrenuti vlastiti posao tijekom studija?

Piše
x-ica tim

Sep 16, 2019

Ne možeš naći posao ili ti je dosta studentskih poslova u kojima mnogo radiš, a malo zarađuješ? Zašto ne bi pokrenuo vlastiti posao i umjesto za druge, radio za sebe? Saznaj kako možeš uspjeti u tome…

Nikad nije prerano započeti vlastiti posao i biti uspješan. Neki od najuspješnijih i najbogatijih ljudi u svijetu svoj biznis pokrenuli su već u studentskim danima. Student si i želio bi pokrenuti vlastiti posao? Upravo je sad pravo vrijeme za to! Ako je poduzetništvo nešto čime si se oduvijek želio baviti, nema razloga zašto bi čekao diplomu. Nemaš što izgubiti, ima načina da kreneš u poduzetničke vode već danas.

1. Sada imaš najviše slobodnog vremena

Studij možda tako i ne izgleda, ali sada je idealno vrijeme za početak poslovanja. Ne samo da imaš različita sredstva koja su ti dostupna na dohvat, već imaš i dovoljno slobodnog vremena da ih iskoristiš. Mnogi studenti rade pola radnog vremena, a neki čak i puno radno vrijeme, samo da bi si mogli priuštiti ostanak na fakultetu i nastavak studiranja… Režije su skupe, za prijevoz treba izdvajati sve više, a svaki student s vremena na vrijeme htio bi i izaći. Studentski poslovi prva su pomoć, ali često nedovoljni za kvalitetan i bezbrižan studentski život.

Za pokretanje vlastitog posla upravo je sad pravo vrijeme. Naime, unatoč predavanjima i učenju, ti još uvijek, vjerojatno, nemaš obitelj o kojoj trebaš brinuti, stalni posao s kojeg ne možeš izostati i slično. Baš zato ne postoji razlog zašto ne bi pokušao upravo sada napraviti nešto u vezi pokretanja biznisa.

2. Možeš stvoriti mnogo korisnih poznanstava

Prijatelji koje ćeš upoznati na fakultetu često su prijatelji za cijeli život. Isto tako vrijedi i za kontakte koje ćeš pritom steći. Profesori, poduzetnici s vezama na fakultetu, a i tvoji kolege su tvoji mogući poslovni suradnici, kupci ili ulagači. Oni ti itekako mogu pomoći u tvom poslu i napretku. Istina je da većina studenata nema nikakvog iskustva u vođenju poslova, ali onaj tko je danas odličan student poduzetništva, već sutra može biti uspješan poduzetnik.

workplace-1245776_960_720Studenti na faksu često imaju priliku upoznati poslodavce iz različitih djelatnosti koji predstavljaju svoje tvrtke, proizvode, usluge, selekcijske postupke, mogućnosti za praksu i zapošljavanje. Tako se studenti kroz mnoga predavanja mogu upoznati s različitim područjima poput vještina nalaženja posla, upravljanja karijerom, vođenje uspješnog posla te komunikacijskim ili prezentacijskim vještinama. Mentori na fakultetu također ti mogu mnogo značiti ako misliš pokrenuti vlastiti posao. Mogu te preporučiti potencijalnom poslodavcu ili pak i sami krenuti s tobom u posao. Sve ovisi o tvom zalaganju i trudu.

3. Dostupni su ti različiti resursi

Tvoj fakultet sigurno ima najbrži pristup internetu ili literaturi koja ti je potrebna kako bi naučio sve o pokretanju posla. Osim toga, također se možeš besplatno savjetovati s profesorima i mentorima koji ti vlastitim iskustvom mogu pomoći u planiranju. Fakulteti često nude različite stipendije, nagrade i povlastice koje su dostupne studentima sa željom pokretanja vlastitog posla. Ne postoji razlog zašto to ne bi iskoristio!

Ako još uvijek ne znaš što tvoj fakultet nudi mladih poduzetnicima, posavjetuj se sa svojim profesorima i mentorima. Od njih ćeš dobiti sve potrebne informacije, ali ti mogu dati i vrijedne preporuke koje uvijek dobro dođu. Ako si odličan student, imaš samo najbolje ocjene ili pak si izrazito uspješan izvan fakulteta, sve će ti to olakšati ulazak u poduzetničke vode. Ne podcjenjuj ni svoje kolege, možda i oni znaju nešto više o prilikama koje možeš iskoristiti.

Pixabay

Pixabay

4. Dobit ćeš iskustvo vođenja poslovanja

Ako imaš određeno iskustvo, pa i ono najmanje, vođenja poslovanja to te čini privlačnijim potencijalnim budućim poslodavcima. Čak ako je iza tebe neuspješan pokušaj pokretanja vlastitog posla, opet imaš više iskustva od ostalih studenata koji se u tome nikada nisu okušali. Već ćeš u startu na razgovorima za posao biti u velikoj prednosti. Naime, poznavat ćeš tematiku, ništa ti neće biti strano, a upravo je iskustvo ono što današnji poslodavci najviše cijene. Oni traže nekoga tko se već razumije u posao za koji se javlja.

Ima li opasnosti kad je riječ o pokretanju biznisa na faksu? Naravno da ima, možda ćeš potrošiti novac, san ili vrijeme, ali te će ti se investicije sigurno isplatiti. Bit ćeš zadovoljan jer si stekao korisno iskustvo koje će ti u životu uvijek dobro doći. Možda upravo ti postaneš novi Mark Zuckerberg, pokreneš vlastiti posao i popneš se na vrh poduzetničkog svijeta.

Komentari