Kako je nastao Black Friday?

Piše
Vedran Mikulić

Nov 29, 2019

Crni petak (Black Friday) ove godine pada 29. studenog i na mnogim tržištima predstavlja veliki ulazak u blagdansku šoping groznicu. Kako je on zapravo nastao?

Black Friday je dan kada trgovci diljem svijeta omogućavaju kupcima nevjerojatne popuste. Kako je sve krenulo?

Cijeli trend je krenuo u Americi. Black Friday uveli su trgovci koji su u petak, dan nakon američkog blagdana Dan zahvalnosti, koji se tradicionalno provodi uz pečenu puricu kod kuće s obitelji, snizili cijene i tim danom simbolično otvorili blagdansku sezonu kupovanja.

Nekoliko je teorija kako je objašnjavaju kako je nastao potrošački Black Friday ili Crni petak.

  • Jedna od njih jest da su trgovci najveći dio godine poslovali s gubicima, a onda profit ostvarivali isključivo tijekom blagdanske sezone kupovanja koja bi započela odmah nakon Dana zahvalnosti. Trgovci su zbog toga simbolično u računovodstvenim evidencijama, koje su se ispisivale ručno, upotrebljavali crvenu tintu za razdoblje tijekom kojeg su poslovali s minusom, a crnu tintu za blagdanski dio godine koji im je donosio profit. Po toj teoriji upravo je Crni petak dan koji je označavao veliki ulazak u dio godine koji je trgovcima nosio dobit.
  • Drugu teoriju donosi povjesničarka Nancy Koehn s Harvarda. Ona je otkrila da se izraz Black Friday pojavio još 1950-tih godina. Mnogi radnici izostajali su s posla dan nakon Dana zahvalnosti zbog navodne ili stvarne bolesti pa su poslodavci taj dan prozvali Crnim petkom.
  • Treća je teorija da su ga crnim prozvali sami zaposlenici jer je riječ o napornom i dugačkom danu za trgovce koji moraju odraditi bezbroj kupaca koji upravo u šopingu odluče nadoknaditi to što su dan ranije Dan zahvalnosti proveli kod kuće sa svojim obiteljima.
  • Ta se teorija djelomično poklapa i s onom iz 1960-ih. Naime, izraz Black Friday pojavio se i 1960-ih kada su policajci iz Philadelphie tako prozvali dan nakon blagdana zbog ogromnih gužvi u prometu i trgovinama.

Koja god teorija na kraju bila istinita u svakom slučaju riječ je o danu koji i danas, prije svega u Americi, označava veliki ulazak u razdoblje blagdanske šoping groznice kupovanja. U većini američkih država Crni petak je i službeno neradni dan.

Cijela psihologija ide za tim da su u krivu oni koji blagdansku kupovinu obavljaju u zadnji tren pred same blagdane kada su gužve najveće i kad imaju najmanje vremena. Da bi privukli kupce mnogi trgovci s najboljim ponudama kreću upravo na Crni petak.

S Crnim petkom ili bez njega financijski savjetnici potrošače savjetuju da dio kupovine prebace i na studeni te na taj način troškove rastegnu na dva mjeseca. Kupce pritom upozoravaju da je za blagdane realno potrošiti do 30 posto mjesečnih primanja kojima raspolaže kućanstvo i zato je bolje kupovati na popustima. Uz konkretan popis proizvoda za kućanstvo i poklona koje planirate kupiti za blagdane treba odrediti ukupan iznos planirane potrošnje i odrediti koliko će te novca potrošiti gotovinom, a koliko karticama.

Komentari