Kako oprostiti sebi?

Piše
x-ica tim

Aug 05, 2019

Mnogi ljudi sebi jednostavno ne mogu oprostiti neke stvari iz prošlosti i to ih sprečava da krenu naprijed.

Opraštanje je iznimno važno, posebno za rast vaše duše i vas samih. Oprost donosi mir, oslobađa vas od tereta prošlosti. Kako oprostiti? Ne samo drugima, već kako zapravo oprostiti sebi? Sebi! Važnije je oprostiti sebi nego drugima! Uvijek sve kreće od vas samih.

Prvi je korak shvatiti da radite uvijek najbolje što znate. Misliti na ono što ste nekada napravili iz sadašnje perspektive i sa sadašnjim stanjem svijesti zapravo je gubljenje dragocjenog vremena. Dakle što mi radimo? Što nam um radi?

Nas su mijenjala iskustva, kao i vrijeme i događaji, i zahvaljujući tome naša je svijest narasla. Tako drugačiji i promijenjeni, mi gledamo na prošlost. Ali, mi više nismo isti! Kada to shvatite, shvatit ćete da vi zapravo nemate sebi što oprostiti. To je zaista na onoj dubljoj dimenziji. Zašto? Zato jer ste u svakom trenu radili najbolje što ste znali.

Primjerice roditelji često (kada dijete odraste), kažu kako batine u odgoju ništa nisu postigle, te da bi drugačije postupali da su to znali. Međutim, kako ste to mogli naučiti ako ne iz vlastitog iskustva? Dakle, potrebno vam je bilo iskustvo te zablude da biste shvatili da to ne funkcionira. Apsolutno nema nikakva smisla da se sada nervirate zbog nečega što ste trebali napraviti, a niste. Da ste tada znali ono što znate danas i sada, sigurno ne biste tako reagirali.

Dakle, oprostite sebi spoznajom da ste radili najbolje što ste znali. Nitko se od nas ne rađa zločest ili kao kriminalac, već ga netko ili nešto učini takvim. Ako ste nekoga povrijedili, vaš je napad zapravo bio poziv u pomoć. Vaš napad govori o vama, a ne o onome koga napadate.

Samo osoba koja je frustrirana, neostvarena, koju nešto muči ima potrebu nanijeti drugome bol. Ima potrebu drugoga u razgovoru omalovažiti riječima, degradirati ga i poniziti da bi sebe izdigla. Dakle, ako ste to radili, radili ste to da biste se vi osjećali bolje. Sebi ste zapravo htjeli pomoći. Kada to shvatite, onda ćete shvatiti da ste zapravo radili najbolje što ste znali. Ova spoznaja prvi je korak u praštanju samome sebi.

Ako ste nekome nanijeli bol, a svjesni ste toga što ste učinili i možete to promijeniti, što vas danas sprečava da toj osobi napišete mail ili poruku i ispričate se? Ego! Ako vas ego i dalje sprečava, onda još uvijek niste dostigli onu razinu na kojoj možete shvatiti da je zapravo važnije biti u miru nego biti u pravu.

Zašto se djeca posvađaju i za pet minuta opet igraju? Njima je važnije biti u miru nego biti u pravu. Ona razumiju besmislicu dugotrajne ljutnje. U nekim ključnim trenucima svoga života zapitajte se : „Je li mi važnije biti u pravu ili biti u miru?“

Dakle ako ste griješili, ili mislite da se griješili, sada je vrijeme da to ispravite. Ispričajte se. Međutim, postoji nešto što vas nerijetko sprečava u toj odluci. To su scenariji koje stvorite sebi u glavi i onda ih i doživite. Mislite da vaša isprika neće biti prihvaćena, da ćete naići na zid kod te druge osobe. Zašto ste već unaprijed napravili takav scenarij? Zašto mislite da ta osoba neće reći: „Bože, koliko godina ovo čekama, čak i ako naiđete na zid, vi ste u miru. Vi ste odradili svoje. Vi ste se ispričali. Shvaćate li?“

Oprostiti sebi važan je korak kada shvatite da zapravo nemate sebi što oprostiti, jer ste radili najbolje što ste mogli. Ne postoje pogrešni putovi, sve su to putovi koji vode kući i koji će vas nečemu naučiti. Na putovanje života zaista ćete krenuti kada se pomirite s točkom u kojoj jeste. Kada shvatite da vas je sve ono iza, dovelo do sadašnjega trenutka. I sada ćete biti ono što želite biti.

Ako još uvijek niste stanju oprostiti sebi, zamislite se kako dolazite prema sebi i opraštajte si dokle god ne osjetite da sebi više ništa ne zamjerate. Krivnja je najniža vibracija – krivnja vas drži u mjestu. Zavolite sebe, jer u svakom ste trenutku radili najbolje što ste znali i umjeli. Ako ste ovo shvatili, sada idite i budite to što ste shvatili.

I, uvijek izaberite biti radije u miru negoli u pravu!

Komentari