Kako se oporaviti od prekida veze?

Piše
x-ica tim

Sep 17, 2019

Koliko god da je tvoja veza trajala, kratko ili nešto dulje, normalno je da svi prekidi na neki način ostavljaju posljedice… I ponekad će ti stvarno biti teško preboljeti. No, to nije nemoguće.

Svi smo to prošli. Prekid veze je bolan i pun zbrkanih emocija. U početku će ti sigurno biti nešto teže krenuti dalje, ali trebaš si dozvoliti da osjetiš tugu. Kako će vrijeme prolaziti, tako ćeš se početi osjećati bolje i jače nego ikad.

1. Prihvati da je kraj

Koliko god teško bilo, moraš prihvatiti da je gotovo i da povratka nema. Ako si ti ta koja je prekinula vezu, pokušaj ne previše razmišljati o tome, je li to bila ispravna odluka ili nije. Ta odluka mogla bi ti se čini beznačajnom ako kreneš analizirati svoje postupke. Sigurno si imala dobrih razloga za prekid i toga se drži. Osim toga, obavezno izbjegavaj komuniciranje s bivšim dečkom. Nemoj ga zvati, nemoj mu slati poruke ili ga, kojim slučajem, uhoditi na Facebooku. To ti neće donijeti ništa dobro, upravo suprotno – bit će ti samo još teže.

2. Daj si vremena za tugovanje

Malo tko nakon prekida veze samo tako prijeđe preko svega i krene ispočetka. Slobodno budi tužna, ljuta i dobro se isplači. Svi mi imamo različite mehanizme suočavanja s problemima, ne oporavljamo se svi istim tempom. Nikako ne znači da si slaba osoba samo zato što tuguješ nakon prekida. Uzmi si onoliko vremena koliko ti je god potrebno. Plač će otpustiti emocionalnu energiju, smanjiti stres i pomoći ti da brže preboliš. Daj oduška svojim emocijama – ubrzo ćeš se osjećati puno bolje.

Pixabay

Pixabay

3. Posveti se sebi

Velike su šanse da si u vezi izgubila sebe, zapostavila svoje potrebe i većinom se prilagođavala svom dečku. Sada to više ne moraš! Napokon je došlo vrijeme da više vremena posvetiš samoj sebi. Vježbaj, čitaj, pogledaj svoju omiljenu seriju, izađi van s prijateljima ili upiši tečaj stranog jezika… Okreni se stvarima za koje znaš da će ti biti zabavne i korisne. Tako ćeš se riješiti mržnje, nezadovoljstva i negativnih misli koje su se u tebi nakupile nakon prekida. Uskoro ćeš biti ponovno ona stara.

4. Kreni dalje

Naravno da se osjećaš izgubljeno, razočarano i napušteno… Ali vrijeme je da napokon kreneš dalje. Samo zato što je tvoj bivši prekinuo s tobom, ne znači da si bezvrijedna ili da druge ljubavi za tebe nema. Okruži se najboljim prijateljima i ljudima koji se brinu za tebe. Nemoj dozvoliti da tvoja tuga traje predugo, mogla bi lako prerasti u depresiju iz koje ćeš se puno teže izvući.

Pixabay

Pixabay

5. Budi zaposlena

Kao što smo nešto ranije spomenuli, najveća greška koju možeš napraviti jest predugo tugovati. Dopusti si nekoliko dana za plakanje i depresiju, a onda kreni dalje. Nipošto nemoj sjediti u svojoj sobi i neprestano razmišljati o onome što je bilo ili što je moglo biti. Počni se baviti stvarima koje će ti potpuno zaokupiti misli – nazovi stare prijatelje, posveti se faksu ili pronađi neki novi hobi. Uskoro ćeš zaboraviti zbog čega si uopće bila loše volje.

Bolnih iskustava u tvojem će životu, nažalost, uvijek biti. No, kad nastupe teški dani imat ćeš dva izbora: slomiti se psihički ili krenuti dalje. Pravi izbor je svakako onaj koji će ti omogućiti da u svoj život uneseš nove stvari. I na kraju, zapamti… Prekid veze ne mora biti kraj nego samo neki bolji, novi početak.

Komentari