Kako spriječiti pojavu bubuljica pred ispit?

Piše
x-ica tim

Dec 03, 2019

Jeste li primijetili kako vam se uoči ispita poveća broj bubuljica na licu? Imati čistu kožu na fakultetu, tijekom studiranja je u većini slučajeva nemoguća misija. Kako riješiti ovaj problem?

Sigurno ste primijetili kako se u vrijeme uoči ispita vaša koža u licu drastično mijenja. Ako ste mislili da je to zbog genetike, kasnog puberteta ili sličnih razloga, niste u pravu.

Zašto nam se prije ispita na licu pojavljuju bubuljice?

Fakultet je idealno mjesto za stres i nezdrave navike koje bi mogle doprinijeti pojavi većeg broja bubuljica na licu i tijelu, ostavljajući mnoge studente da pored problema s ispitima rješavaju i problem pojave bubuljica.

Stres uoči ispita sasvim je normalna pojava, a uzroka je više: zamjena noći za dan, pripreme ispita, manjak sna, nepravilna ishrana, pretjerano živciranje, a nužna posljedica ovakvog stanja organizma je pojava akni i bubuljica na vašoj koži.

Akne se javljaju kada je rad lojne žlijezde povećan više nego što je potrebito. Povećano lučenje žlijezda direktno utječe na pojačano mašćenje kože. Zadržavaju se bakterije, jer koža iz navedenih razloga  ne može disati. Mrtve ćelije se nakupljaju ispod kože, i dolazi do upalnog procesa, od koga se javljaju bubuljice na koži.

Bubuljice se mogu javiti na licu, bradi, leđima, čelu i svakako njihova pojava utječe na samopouzdanje studenata, koje je u godinama studiranja i te kako potrebito. Sve ovo direktno dovodi stres pred ispit i stvaranje akni u direktnu vezu.

Prema istraživanju Univerziteta Stanford ustanovljeno je da su studenti imali veći broj akni prije i tijekom ispitnog roka, nego u periodu studiranja bez ispita.

Ovdje ne govorimo samo o mentalnom stresu. Godine studiranja podrazumijevaju obično više zabave i manje sna. Manje spavanja uslijed učenja, blizina ispitnih rokova i trema pred sam izlazak na ispit, dovoljan je broj faktora koji izazivaju stres. Briga oko broja ispita, koje predmete spremati i koju ocjenu dobiti, to stvara veliki pritisak, kao i fizički stres na tijelo.

Ovakav fizički stres može dovesti vašu kožu u stanje većeg izbijanja bubuljica, nego što je to bio period u srednjoj školi.

Također, ako odlučite preseliti u drugi grad ili se selite iz svoje obitelji za vrijeme studiranja, druga klima ili promjena okoline mogu izazvati neželjenu pojavu akni.

Akne su uzrokovane kombinacijom većeg broja faktora, uključujući višak sebuma (loj koji luče žlijezde).  Žlijezde sekretiraju loj na licu i ostalim dijelovima tijela gdje se najviše pojavljuju bubuljice. Kao i one na licu i na leđima akne mogu biti uzrokovane masnom kožom, pretjeranom brigom i stresom.

Jedan drugi uobičajeni uzrok pojavi akni može biti hormon koji ima veliki utjecaj kod djevojaka u dvadesetim godinama. Rad hormona pogotovo je izražen  tijekom određenog perioda u menstrualnom ciklusu.

Istraživanja su pokazala da povećani stres može pogoršati akne kod žena, putem povećane proizvodnje androgena od strane tijela kao odgovor na stres. Ovi androgeni su hormoni koji stimuliraju rad lojnih žlijezdi.

Kako žene postaju starije, obrasci promjena rada hormona mogu se promijeniti i utjecati na višak sebuma, uzrokujući stvaranje akni.

Također, ukoliko se javlja briga i nervoza pred ispit, opterećen i gust raspored ispita, samim time vaša higijena nije redovita i navike se promjene, na vašoj koži mogu se pojaviti puno veće upale nego inače.

Nekoliko drugih faktora su genetika, novi lijekovi (pilule za kontracepciju) neki antiepileptici ili steroidi.

KAKO SE RIJEŠITI BUBULJICA

Postoje razne mjere kojih bi se trebalo pridržavati kao preventive, a sve to kako bi koža izgledala i osjećala se najbolje. Od svakodnevnih navika do proizvoda za njegu kože, ovdje su neki od najboljih načina pomoću kojih ćete riješiti povećan broj bubuljica pred sam ispit.

Ukoliko budete primijenili sve metode u borbi protiv bubuljica, vaše lice izgledat će sjajno i čisto, kao i prije. Međutim, jedno je bitno, biti strpljiv i uporan, i smanjiti nervozu i brigu pred sam odlazak na ispit.

S vremenom, kada se jave prvi rezultati i vaše lice na kraju u potpunosti  bude čisto i sjajno, kroz smijeh ćete se sjećati vašeg perioda, koji će biti iza vas. Zato nemojte očajavati, već od danas krenite sa zdravim životnim navikama.

OČISTITE LICE

Za početak jako je bitno stvoriti naviku čišćenja lica. Pretjerana briga, manje sna zbog učenja, ili nedostatak vremena, nekada vas dovode u situaciji da higijena bude zapostavljena ili čak, i da na spavanje idete sa šminkom. To probajte promijeniti, jer svakako zdrave navike su preduvjet za lijep i zdrav ten, samim tim i lice bez bubuljica i akni.

Očistite lice prije spavanja, operite kožu sa tonikom za čišćenjem ili losionom za lice.

Ako imate suhu kožu, izaberite blago sredstvo za čišćenje bez sapuna kako biste izbjegli uklanjanje ulja potrebnih za vašu kožu.

Nemojte preskočiti ovaj dnevni korak. Spavanje sa dnevnim nakupljenim prljavštinama, mrtvim stanicama kože i šminkom dovode do začepljenja pora, koje može dovesti do rasta bakterija i  pojavu akni.

Ujutro, nakon buđenja, dovoljno je umiti svoje lice mlakom vodom.

Za masniju kožu, kožu koja je sklona pojavi bubuljica, odaberite sredstvo za čišćenje sa benzoil peroksidom ili salicilnom kiselinom. Ti sastojci ubijaju bakterije koje uzrokuju akne i uklanjaju višak ćelija kože koji mogu začepiti pore.

KORISTITE NAJBOLJE PROIZVODE ZA NJEGU KOŽE

Nije potrebno koristiti teške tretmane i proizvode na vašem licu. U ovisnosti od tipa kože, možete koristiti i određene tonike, kreme i sredstva za čišćenje. Potrebno je da proizvod koji koristite ima blago i  nježno djelovanje na vaše lice koje možete koristiti dva puta dnevno, kao i laganu hidratantnu kremu.

Koristite blago sredstvo za čišćenje lica koje je posebno dizajnirano za akne, pogotovo ako imate akne koje su duboko u vašoj koži. Ponekad oštre kemikalije mogu dodatno iritirati vašu kožu.

HIDRIRANJE

Nakon čišćenja, trebalo bi nanijeti nježnu hidratantnu laku kremu, kako bi koža izgledala zdrava. I ako bolesnici sa aknama mogu biti oprezni kod izbora krema, u stvari, ukoliko ne hidrirate vašu kožu redovito, možete uzrokovati koži stvaranje još više sebuma i na taj način utjecati na pogoršanje problema.

KONTROLIRAJTE SVOJ STRES

Stres je najveći faktor koji ima utjecaj na stvaranje akni. Kada se razina stresa povećava, pogotovo pred ispitni rok, tako se poveća i produkcija sebuma. Prekomjerni sebum može začepiti folikule kože i uzrokovati izbijanje novih bubuljica. Zato zadržite mir kad god je to moguće i meditirajte – vaša koža i um će vam biti zahvalni.

Pokušajte uvesti meditaciju kao redovitu tehniku opuštanja pred ispitne rokove. Ovom tehnikom možete dovesti stanje svog duha i tijela u potpuni mir, koji će vas osloboditi nervoze, napetosti i pretjerane brige.

DOVOLJNO SNA

Kada dođe ispitni rok, a gradivo se nagomilalo, pokušajte u svom životu uvesti ritam. To znači da ne forsirate svoj organizam više nego što je moguće da tijelo izdrži i da sebe lišavate sna. Napravite plan i raspored koliko ćete vremena provesti u učenju, a  koliko u odmaranju, a sve to kao krajni cilj, odlazak na spavanje u određeno i točno vrijeme.

Ukoliko poremetite ritam spavanja, i svakodnevno odlazite u krevet u različito vrijeme, to neće biti dobro za vaš organizam.

Pogotovo, ako uz to provodite malo vremena u spavanju. Neuredan ciklus sna može vašoj koži i vašem mentalnom zdravlju nanijeti štetu. Pokušajte odlaziti u krevet i svakodnevno se probuditi u isto vrijeme.

VJEŽBAJTE REDOVITO

Pronalaženje vremena za vježbanje na fakultetu može biti vrlo teško, ali to morate učiniti. Ako stalno osjećate stres, uznemireni ste ili se ne možete koncentrirati, dolazi do neuravnoteženosti hormona, što može učiniti vašu kožu podložnu upalama. Vježbe pomažu kod reguliranja rada hormona, dok se bore protiv umora i održavanja budnosti.

Pokušajte, tijekom pauza od učenja, odvojiti barem sat vremena, za bilo koju vrstu tjelesne aktivnosti. Ukoliko vam je teško odlaziti negdje na satove, zbog nedostatka vremena, svakako vježbe možete raditi i kod kuće. Pilates, joga ili bilo koje druge lagane vježbe, poboljšati će bolju cirkulaciju.

REDOVITA I ZDRAVA PREHRANA

U ovom trenutku jasno je i uobičajeno da brza hrana može uzrokovati hormonske promjene, što može dovesti do viška ulja i sebuma, što zauzvrat može uzrokovati izbijanje većeg broja bubuljica na vašoj koži. Pazite na ono što jedete i da se redovno hranite. Primijetit ćete koja hrana direktno utječe na pojavu bubuljica na licu. Svakako hrana koja sadrži puno šećera i masti, nije poželjna u ishrani.

Pokušajte smanjiti svoju potrošnju šećera i umjesto toga se odlučite za prirodnu hranu, kao što je puno voća i povrća koja će povećati visinu vitamina i bjelančevina i na taj način regulirati rad hormona koji bi mogli uzrokovati pojavu akni.

Također, pokušajte unositi hranu bogatu i cinkom, kalcijem, fosforom, kalijem, sumporom, vitaminom A, B i C.

Fosfor se nalazi u ribi i jajima, kalcija ima u mliječnim proizvodima, kao i u voću i povrću. Grašak  i grah su bogati kromom. Unosite što više suhog voća, zelenog povrća, paradajza, paprika, limuna i pijte što više tekućine.

DRŽITE RUKE DALJE OD VAŠEG LICA

Držite prste dalje od svog lica. Na prstima se nalazi puno masnoća i bakterija koje će začepiti vaše pore. Nemojte istiskati i čačkati bubuljice, jer to može dovesti do stvaranja još većeg problema na vašem licu.

Također, vodite računa da redovito perete jastučnice i vašu posteljinu (bar jednom tjedno) ili spavajte s čistim bijelim ručnikom preko jastuka. Redovita zamjena ručnika za lice je također neophodna.

Komentari