Kako su u Klinici Fran Mihaljević uzgojili COVID-19?

Piše
Mateo Galić

Apr 19, 2020

I hrvatski biolozi ozbiljno su se uhvatili u koštac s novim virusom! U Klinici za infektivne bolesti ”Fran Mihaljević” uspjeli su izolirati virus – odnosno uzgojiti ga u laboratorijskim uvjetima. Biologinja Željka Mačak Šafranko otkriva značaj ovog uspjeha.

Biologinja Željka Mačak Šafranko napominje kako ovo omogućava da se posvete istraživanju, od biologije samog virusa, pa do razvoja cjepiva. Objasnila je kako su došli do uzgoja.

“Postupak je bio jednostavan. Bris smo stavili na stanice – uzorak pogodan za razvoj čestica. Nakon pet dana smo potvrdili da imamo virus. Uzorak je potom poslan u Njemačku. Nadamo se da će ovo biti dobra prilika za razvoj hrvatske znanosti, ali i za razvoj naših karijera”, kazala je i dodala da već imaju neke ponude od znanstvenih timova.

Šafranko napominje kako je ovo prvi korak za razvoj cjepiva, ali i brojna druga istraživanja i projekte.

“Sigurno je da je ovo važan korak, ali sigurno je i da će proći još neko vrijeme prije nego što budemo imali cjepivo”, ističe.

Važno je naglasiti kako se sav ovaj posao događao i za vrijeme razornog potresa u Zagrebu, koji je klinika Fran Mihaljević – itekako osjetila, piše Dnevnik.hr.

Komentari