Kako zaraditi novac dok putuješ?

Piše
x-ica tim

Mar 06, 2020

Mnogi od nas bi voljeli putovati bez prestanka. Je li to moguće?

Putovanja su sloboda, nepostojanje granica ili probijanje istih. Dovoljno je napuniti ruksak i krenuti, a ono što nas čeka nerijetko je puno više od onoga na što smo se pripremili. Kad stanje bankovnog računa nakon kupnje karata tjera u nervozu, nerijetko se pitamo kako ćemo si uopće priuštiti sve avanture na putu koje smo planirali. A i koliko će sam put uopće moći trajati.

Naravno, prije polaska na put, mnogi od nas štede neko vrijeme kako bi napunili “rezerve” i mogli bez prevelike brige krenuti na putovanje. Ipak, nakon nekog vremena nomadskog života, te rezerve se počnu prazniti i postavlja se pitanje – kako dalje? Kredite kartice svakako zaboravite jer će povratak u realnost kasnije biti šok koji bi mogao ostaviti gorak okus sjećanja na putovanja. Ono što možete jest raditi dok putujete!

Ako ste digitalni marketingaši, dizajneri i masteri za društvene mreže uvijek možete pronaći posao preko interneta, na stranicama kao što je oDesk. Ako niste, možete se primiti nekih drugih poslova u zemlji u kojoj ste se upravo zatekli. Prije polaska samo pripremite svu potrebnu dokumentaciju za potencijalni posao na putu i svakako ponesite CV!

Konobarenje

Ako imate ikakvo iskustvo, nerijetko ćete u ovom području moći pronaći posao, čak i kao stranac. Iako plaća nije visoka, napojnice mogu brzo napuniti novčanik s dodatnim novčićima. Osim toga, doći ćete u kontakt s lokalcima, možda naučiti jezik i osjetiti zajednicu.

Rad preko agencije

Postoji nekoliko agencija preko kojih možete pronaći privremeni posao u inozemstvu, a koji se zasigurno plaća više od konobarenja. Našli ste se u Australiji i radeći biste trebali zaraditi kako biste mogli nastaviti put? 25 dolara po satu ne zvuči uopće loše. Provjerite!

Podučavanje engleskog jezika

Vjerujem da su svi već čuli za tražene profesore engleskog u Kini. A neki su se možda i okušali u tome. Prije nego odlučite pohrliti ondje, trebate TEFL certifikat (Teaching Language as a Foreign Language). Naravno, predavati engleski možete gotovo bilo gdje na svijetu, iako je trenutno Kina najpopularnija po iznosu koji isplaćuje stranim profesorima.

Turizam

Putuješ konstantno i neka si mjesta već toliko puta posjetio da bi ih mogao žmirećki preći uzduž i poprijeko? Možeš se okušati u poslu turističkog vodiča.

Rad u hostelu

Ponekad su hosteli magična mjesta na kojima upoznamo sjajne ljude i njihove priče, tako da nam ostanu urezani u pamćenje poput znamenitosti s putovanja. Nekoliko puta sam i sama poželjela ostati raditi u hostelu u kojem sam se našla, a nedavno sam upoznala i djevojku iz Beograda koja već godinu dana radi u istanbulskom hostelu. Svijet je malen!

WWoOFING

Volontiranje na organskim farmama. Da, nije riječ o plaćenom poslu, ali je plaćen smještaj i hrana, te je prilika da se nešto novca uštedi, istraži mjesto i upozna zanimljive ljude.

Prilika ima, raznoraznih. Samo je potrebno odvažiti se i krenuti. Ako niste još skupili novce, a želite ovo ljeto provesti putujući, istražite neke od ovih opcija. Sretno!

 Foto: Craig Piersma, Samuel Yoo, Karl Baron, Vern

Komentari