Kako zaspati na vrijeme?

Piše
x-ica tim

Feb 15, 2019

Kako se riješiti višesatnog prevrtanja po krevetu?

Kada smo umorni, ne funkcioniramo na najvišoj razini. Refleksi su nam usporeni, kognitivni procesi također, i ne da nam se ništa. Za prosječnog studenta ovo je noćna mora, pogotovo kada taj student treba odsjediti par sati predavanja, razgovarati s mentorom i/ili asistentima, otići na kavu da bi zadržao ono malo društvenog života što mu je preostalo (ovo ne vrijedi za FER-ovce), poslije otići vani, u kino, na karting i slično, s djevojkom/dečkom (također ne vrijedi za FER-ovce). Zapravo, FER-ovci najbolje da preskoče ovaj članak jer oni imaju i više nego dovoljno vremena za spavanje. 🙂

U svakom slučaju, umor se najčešće javlja zbog nedostatka kvalitetnog sna. Prosječnom mozgu je potrebno 7 minuta od trenutka zatvaranja očiju da prijeđe u stanje sna, ali u današnje vrijeme smartphonea i laptopa koje većina nas drži pod jastukom, i sve veće i veće količine informacija koje nam pritječu svake sekunde, naši, moderni mozgovi teško padaju u san.

Poznat vam je onaj osjećaj kada pokušate zaspati i jednostavno ne možete prestati razmišljati o svemu i svačemu, ne možete zaustaviti svoj “train of thought”, i tako budni ležite dva do tri sata dok vas umor ne svlada? Ta dva do tri sata nećete spavati i ujutro ćete to osjetiti. Donosimo vam provjerene načine kako pripremiti um tako da svaku večer možete brže i ranije zaspati, i konačno uskrsnuti svoj društveni život.

Izbjegavajte određene namirnice prije spavanja

Šećer, masti, kofein! Nikako prije spavanja, pa i dva do tri sata prije odlaska u krevet. Ne samo što je štetno za zdravlje i udebljat će vas, ove namirnice će vam dati dodatnu energiju koju par sati prije spavanja nemate gdje potrošiti, i koja će vas držati budnima do u sitne noćne sate. Također, pametno je izbjegavati i nikotin prije spavanja, iz istih razloga. Tu zadnju cigaretu prije spavanja ostavite za sutra, kada se konačno probudite dovoljno rano da možete popiti kavu prije predavanja. Ili je jednostavno bacite u smeće. 

coffee-171653_640

Uspostavite rutinu

Naša tijela su svojevrsni satovi. Kao što postoji biološki sat, postoji i sat koji mjeri koliko smo spavali. Odredite vrijeme u koje idete u krevet i tog vremena se pridržavajte svaku večer. Malo po malo, vaš unutarnji sat će znati da je to vrijeme za spavanje i vaš mozak će početi izlučivati melatonin, ilitiga “sleep hormone”, neposredno prije tog vremena. Ovaj princip je toliko moćan da je Albert Einstein navodno uspio istrenirati tijelo tako da spava čak 8 puta dnevno, u turama po 2 sata, i između spavanja radi na svojim teorijama.

hourglass-620397_640

Izbjegavajte ekrane

Uključuje mobitele, televizije, laptope, handheld igraće konzole i bilo koje druge vrste uređaja za vizualni prikaz podataka. Svjetlo ekrana održava mozak u budnom stanju, koje je relativno nepoželjno kada pokušavate staviti mozak u ne-budno stanje. Ako baš nešto morate raditi, čitajte knjigu. Ako baš morate poslati tu zadnju “laku noć” poruku dečku ili djevojci, uvijek postoji opcija goluba pismonoše. Fun fact, golubi pismonoše su brži od južnoafričkog Telekoma.

macbook-925856_640

Prevarite svoj mozak

Kada legnete u krevet, pokušajte ostati budni! Pokušajte ponavljati “Neću zaspati” nekoliko puta, i pokušajte svjesno biti budni. Naši mozgovi loše procesiraju negativne autosugestije, tako da će mozak na vaše podražaje odgovoriti pojačanim izlučivanjem melatonina, što dovodi do sna. Nešto slično onome kad vas boli grlo i pokušavate ne gutati, a mozak za inat počne lučiti više sline nego inače? Naši mozgovi su zapravo nasilnici, na hormonalnoj razini.

Usporite disanje

Za kraj, jedna metoda preuzeta iz yoge. Koncentrirajte se na svoje disanje, i svjesno ga počnite polagano usporavati. Budući da je ovo imitacija prirodnog procesa kroz koji tijelo prolazi kada pada u san, mozak to vidi kao prvu fazu pripremanja za san, pa nema drugog izbora nego da surađuje.

Ugodni snovi!

Komentari