Kišne kapi kao izvor energije

Piše
Vedran Mikulić

Feb 11, 2020

Nakon godina i godina proučavanja znanstvenici su napokon otkrili kako se kišne kapi mogu iskoristiti kao izvor energije.

U prethodnih nekoliko godina stručnjaci su bezuspješno pokušavali iskoristiti kišu za proizvodnju električne energije. Napokon, sada smo na korak do otkrića. Znanstvenici su uspjeli razviti generator koji koristi kišu kako bi proizveo iznenađujuće visok električni napon, piše Engadget.

Samo jedna kapljica kiše može stvoriti 140 volti, a to je dovoljno energije da bi se upalilo 100 malih LED žarulja. Raniji generatori uspijevali su proizvesti “tisuću puta manje” energije, tvrde znanstvenici s Univerziteta u Hong Kongu.

Novi dizajn generatora spaja aluminijsku elektrodu s indij-kositar oksidnom elektrodom, obloženom politetrafluoretilenom, materijalom s električnim nabojem. Kada kapljica padne na ovu površinu, ona povezuje ove dvije elektrode i stvara zatvoreni strujni krug. To omogućava potpuno oslobađanje prikupljenog električnog naboja.

Ova tehnologija može podnijeti i dugotrajnu kišu. Ako na generator konstantno padaju kapi kiše, električni naboj se akumulira do krajnjeg kapaciteta.

Potrebno je još rada na ovom generatoru kako bi se od njega dobio praktični proizvod. Kratak nalet energije lako je postići – sada treba naći način za njeno akumuliranje kako bi se ona konstantno proizvodila.

Komentari