Koja hrana potiče razvoj kolagena i pomlađuje nas

Piše
Petra Haleš

Sep 02, 2019

Upotreba kolagena manje-više svima je već prepoznatljiva.

Kolagen našem tijelu daje fleksibilnost, a u organizmu počinje padati nakon dvadeset i pete godine. Sukladno tome možemo reći da svake nadolazeće godine dolazi do njegovog pada od 1%-3% što se mnogim ženama nimalo neće svidjeti.

Iako se u dermatološkoj i kozmetičkoj industriji najviše upotrebljava kolagen u kremama i promovira se za bolje stanje i status kože, moramo reći da je kolagen najviše zastupljen od svih proteina u našem tijelu.

Što do sada niste znali o kolagenu

Kako starimo količina kolagena u tijelu je sve manja, a prema pojedinim istraživanjima smatra se da se u početnim stadijima menopauze „izgubi“ čak 30% kolagena.

Kolagen je bitan za čvrstoću i stabilnost tkiva u tijelu, a odgovoran je za mladenački izgled kojem većina od nas danas teži. Smatra se da u tijelu postoji oko 25 vrsta kolagena.

Gdje se sve nalazi kolagen u našem tijelu

Kolagen je jedan od proteina koje naše tijelo samostalno proizvodi, a u sinergiji s keratinom čini našu kožu elastičnom, čvrstom i lijepom.

Najzastupljeniji je u tijelu, a s godinama njegova proizvodnja u našem tijelu drastično pada..

Kolagen možemo pronaći u:

• Kostima, kralježnica
• Mišićima, tetivama, hrskavicama, ligamentima
• Probavnom sustavu
• Koži, kosa, nokti
• Krvne žile, krv

Zašto dolazi do pada kolagena u našem tijelu?

Kolagen se sam sintetizira u našem tijelu no kao što smo već napomenuli njegova proizvodnja s godinama sve više i više pada.
Kako u našem tijelu dolazi do gubitka kolagena to je na našem tijelu itekako vidljivo.

Žene to najviše primjećuju budući da je to grupacija koja je najviše opterećena izgledom, tako da se prvi znakovi pada kolagena mogu vidjeti u obliku starenja kože koja postaje naborana, ubrzano se stari, bol u zglobovima, sužavanje krvnih žila, gubitak elastičnosti, slabljenje kosti, pojačano se troše zglobovi i hrskavica, koža postaje tanja, žuta i blijeda, kosa se stanjuje i mnoge druge.

Razlozi gubitka kolagena u našem tijelu su raznoliki no ostali indirektni faktori koji pojačanu smanjuju sintezu kolagena u tijelu su: nepravilan i neuredan način života, loše prehrambene navike, slaba tjelesna aktivnost, unos „loše“ hrane koja sve dodatno ubrzava poput kave, alkohola, slatkiša, nedovoljan unos vode aktivno pušenje, izloženost neprirodnim uvjetima poput UV zračenja, rad u zatvorenim prostorijama bez dnevnog svijetla i ostalo.

Više na: wish.hr

Komentari