Koja je osoba na ovoj slici najgluplja?

Piše
Vedran Mikulić

Jan 08, 2020

Na ovo pitanje nema točnih i netočnih odgovora. Upotrijebite logiku i saznajte nešto više o sebi.

Dobro pogledajte ovu sliku i odgovorite na pitanje: Koja je od ove četiri osobe najgluplja?

a

Foto: The Epoch Times: Ilustracija

Kada ste odabrali odgovor, provjerite kakva ste osoba:

1. Najgluplja je osoba je osoba broj 1.

Logički gledano nasigurnija osoba na ovoj slici je osoba koja sjedi najbliže deblu. Po toj logici možemo zaključiti da je najmanje pametna osoba koja sjedi na najlošijoj poziciji. Možemo zaključiti kako su najgluplje osobe pod brojem 1 i 4. Ali, to što osoba broj 4 izgleda kao da je primorana da pili granu na kojoj sjedi možda je sklona samoubojstvu. Čak je možda i najmanje svjesna svoje loše pozicije.

Osoba broj 1 mirno promatra kako joj čak dvoje ljudi pila granu na kojoj sjedi. Izgleda da uopće nije svjesna što joj se sprema. Sve ovo nas dovodi do zaključka da je osoba 1 najgluplja.

Ukoliko ste odabrali osobu 1 kao najgluplju…

Vi razmišljate razumno i logički i vjerujete kako sami možemo oblikovati svoju budućnost i tako ostvariti zacrtane ciljeve. Stare institucije smatrate praznovjericom.

2. Najgluplja osoba je osoba broj 3.

Dok nam logika otkriva tko je trenutno na boljoj poziciji, postoje i puno veće stvari u igri, koje nisu ništa manje logične, a mijenjaju naše zaključke jer uzimaju u obzir moralne i metafizičke posljedice čina.

U idealnom scenariju, osoba 1 trebala bi pokušati spriječiti zločinačko ponašanje ostalih, iako je sad već možda prekasno, a možda je isuviše glupa da bi shvatila što će joj se dogoditi. Ipak, možemo zaključiti da osoba 1 barem neće počiniti zločin protiv drugih.

U isto vrijeme, osoba 4 ugrožava samu sebe, i to namjerno, što nije dobro. Ali zato što se čini da je pod prisilom, njegovo ponašanje možda uopće ne otkriva kako on razmišlja u normalnim okolnostima. U najgorem slučaju, to što radi pogađa samo jednu osobu.

Osobe 2 i 3 izgledaju kao da su spremne počiniti zlodjelo. Možda ih čeka zatvor ili osveta bijesnih građana ili vječna kazna nakon smrti. Oni svjesno žele naštetiti drugome i rezultati su za njih sigurno najgori.

Osoba broj 3 vjerojatno će doživjeti najgoru kaznu jer pokušava naškoditi dvjema osobama, a ne samo jednoj. Zato je najgluplja od ova četiri osobe.

Ukoliko ste zaključivali ovom logikom…

Vjerojatno podržavate drevne moralne i građanske institucije i tradicije (uključujući i metafizičke ideje i vjerovanja), a ne najnovija, dalekosežna otkrića nauke. Vjerujete da se mnoga od tih otkrića nisu potvrdila vremenom i smatrate da takozvanom ‘progresu’ treba prilaziti s oprezom.

Komentari