Koje nas zablude prate kod vježbanja

Piše
x-ica tim

Apr 15, 2019

Ovo su samo neke od briga i izjava, koje sputavaju u ostvarenju ciljeva.

Gubim motivaciju za treninzima, jer mi vaga pokazuje više kilograma

Upisali ste se u fitness centar, napokon krenuli vježbati s ciljem gubitka kilograma, izmjerili ste svoje inicijalno stanje i nakon mjesec dana vježbanja vaga pokazuje 1,5 kg više?

Ne gubite nadu i motivaciju. U početnoj fazi treniranja, tjelesna masa se počinje povećavati. Naime radi se o normalnom procesu gdje se vaši mišići počinju buditi i napredovati.

U slučaju da se tjelesna masa nastavi povećavati, radi se o procesu debljanja. Često zna doći do razmišljanja „…treniram, pa mogu jesti što god hoću.“
Pogrešno! Ako unosimo u svoje tijelo više kalorija nego što ih potrošimo i uz to imamo sporiji metabolizam, tada će doći do neželjenih rezultata; pohranjivanjem masnoće u tijelu, bez obzira na treninge.

Stvarno se zdravo hranim, ne jedem puno i vježbam, ali mi kilogrami ne idu dole

Nažalost često ovom izjavom zavaravate sami sebe. Kada bi to bila istina ne bi se i dalje nalazili u situaciji gdje ste nezadovoljni svojim tijelom. Ovako stoje stari; svi mi mislimo da jedemo poprilično dobro i malo ljudi želi priznati da se hrane nezdravo.

Uspoređujemo svoj način prehrane s ukućanima, prijateljima ili kolegama s kojima radimo i smatramo da je naš izbor hrane „bolji“. Možda na kraju dana se ta usporedba i pokaže točnom, ali svejedno nije dovoljno dobra za postizanje željenih rezultata.

Započnite pratiti, zapisivati i čitati etikete s proizvoda kako bi znali što jedete. Tako ćete imati crno na bijelo; popis i količinu namirnica koje ste kroz dan unijeli u svoje tijelo. S pravilno uravnoteženom prehranom i redovitom tjelesnom aktivnošću, vaši ciljevi će biti ostvareni.

Vježbanjem ću pretvoriti masnoću u mišiće

Masti se ne mogu pretvoriti u mišiće, kao što se i mišići ne mogu pretvoriti u mast. Prvo je potrebno sagorjeti naslage masnog tkiva, treninzima i pravilnom prehranom i tek onda krenuti u razvoj mišića. Moguće je ići i obrnutim redoslijedom, ali tijelo će samo izgledati još veće a postignuti mišići neće biti uočljivi.

Više na: wish.hr

Komentari