Koje razgovore ne voditi preko SMS poruka?

Piše
Vedran Mikulić

Jan 15, 2020

Komunikacija putem SMS poruka odavno je, na žalost, zamijenila normalnu, direktnu komunikaciju među ljudima. O čemu voditi računa prilikom dopisivanja?

SMS poruka je jedan od najčešćih oblika komunikacije među ljudima. Razvojem tehnoligije i pojavom društvenih mreža ljudi sve manje direktno komuniciraju, a ako se okrenete oko sebe vidjet će te najmanje nekoliko osoba koje baš u ovom trenutku tipkaju poruke.

Naravno, nije nam namjera odvratiti vas od ovih svakodnevnih ritula, već vas želimo upozoriti koje razgovore ne bi trebalo voditi putem poruka. Neke teme ipak nisu primjerene za ovakav način komunikacije.

PREKID LJUBAVNE VEZE

Prekinuti ljubavnu vezu putem poruke nešto je najgore što možete napraviti. To jednostavno nije primjereno i govori o vama kakva ste osoba. Ne budite kukavica, već recite u lice drugoj strani da je kraj i razlozi zašto se to dogodilo. Ostanite dostojanstveni do kraja, Ipak, s tom ste osobom donedavno dijelili dobro i zlo, voljeli je i poštivali, pa neka to u tom duhu i završi.

SVAĐA

Svađe su među ljudima sasvim uobičajena i ponekad normalna stvar. Često planemo u sekundi i svoj bijes istresemo na drugoj osobi. Ako vam nešto smeta kod druge strane nipošto se ne upuštajte u svađe i rasprave putem SMS poruka. Često se desi da krivo sročena poruka, bez namjere, izazove svađu.

Također, vodite računa da je poruka trajni trag koji vas može u budućnosti dovesti u probleme koje niste očekivali. Pokušajte se sabrati, izbrojati do deset i ne reagirati u afektu. Zar vam se nikada nije dogodilo da ste poslali poruku i već za par sekundi zažalili? Tada je već sve gotovo. Nema nazad. Sve rasprave nastojte voditi u razgovoru licem u lice. Psihoterapeuti naglašavaju kako gledanje partnerovog lica i slušanje njegovog glasa potiče izlučivanje hormona koji podižu raspoloženje i pomažu da se lakše pomirite.

PRENOŠENJE LOŠIH I TUŽNIH VIJESTI

Svi se bojimo prenošenja loših i teških vijesti poput gubitka posla ili smrti voljene osobe, ali moramo imati na umu da u tom trenutku trebamo pružiti podršku osobi kojoj ih javljamo. Ovako ozbiljne stvari ne bi smjele postati samo slova u SMS porukama.

Nikada ne znate što osoba radi u tom trenutku, možda nije u stanju ili situaciji u kojoj može primiti takvu vijest, smatra terapeutkinja Courtney Geter.

OSJETLJIVE I PRIVATNE INFORMACIJE

Izbjegavajte u SMS porukama slati bilo kakve podatke vezane uz osobne dokumente, financije, zdravlje i sve druge osjetljive ili privatne informacije. Brojevima vaših osobnih dokumenata, pinovi i druge informacije koje vas mogu itekako koštati nije mjesto u memoriji vaših telefona. Krađe osobnih podataka sve su češće, a posljedice su nesagledive. Svoje osobne podatke ni slučajno davati nepoznatim osobama.

OGOVARANJE

Ogovaranje drugih jedna je od najružnijih ljudskih navika. Iako je dokazano da je sočni trač i bezazleno ogovaranje dobro za nas, ipak je bolje da to ne radite preko SMS poruke. Nikada ne znate kada vas to može dovesti u neugodnu situaciju. Izgovoreni tračevi uvijek ostaju u kategoriji “rekla-kazala” dok vam oni napisani u nekom trenutku mogu stvoriti probleme jer nikada ne znate tko može vidjeti vaše poruke.

Sve gore navedeno vrijedi i za poruke koje šaljete putem društvenih mreža.

Komentari