Koji su uskršnji običaji u svijetu

Piše
Petra Haleš

Apr 03, 2021

Najučestaliji običaj na Uskrs darivanje je obojenih i ukrašenih jaja članovima obitelji i prijateljima.

Ova praksa zapravo je poganski običaj što datira od starih Egipćana i Perzijanaca koji su jaja razmjenjivali uoči proljeća kao simbol novog života i plodnosti. Kalendarsko preklapanje početka proljeća i Uskrsa nagnala je kršćane da s vremenom prigrle tu aktivnost, pa u njoj danas uživaju gotovo sve nacije koje slave ovaj blagdan.

Hrvatska kulturna baština bilježi razmjenu pisanica kao simbola ljubavi među zaručnicima. Uskrsna jaja davala su se i u zalog plodne poljoprivredne godine, ili kao znak vjernosti i privrženosti među prijateljima.

easter-3165469_1280

Sjedinjenim Američkim Državama tradicionalno se priređuje lov na uskršnje pisanice koji uključuje skrivanje jaja, čokoladnih zečića i sličnih poslastica u kući i vrtu, kao i dječju potragu za njima.

Škotskoj i Njemačkoj popularno je kotrljanje obojenih jaja niz brežuljak, a pobjednik je ona osoba čije jaje prvo stigne do cilja – neoštećeno.

Velikoj Britaniji raširen je i običaj plesa s pisanicama – jaja se polože na zemlju, a plesači se kreću među njima s ciljem da niti jednu ne oštete tijekom izvedbe.

Pisanice se koriste i u igri bacanja u zrak što je čest običaj u Francuskoj, te u igri kuckanja dvaju jaja koja je popularna među slavenskim narodima.

S obzirom da Uskrsu prethodi četrdesetodnevni period korizme, koji karakterizira post i nemrs, uz najvažniji kršćanski blagdan uglavnom se veže i priprema brojnih zasitnih specijaliteta.

Foto: Pixabay

Komentari