Koliko je zagađenje opasno za moju kožu?

Piše
Petra Haleš

svibnja 10, 2019

Kako više od polovice globalne populacije živi u gradovima, mnogi od nas se pitaju kako zagađenje utječe na naše zdravlje.

Uz epidemiju hiperosjetljivih puti bez sjaja koje prate gradski život mnoge žene traže informacije o učincima prašine i čestica zagađenja na njihovu kožu. Nastavite čitati i saznajte što o tome kažu stručnjaci.

Pitanja stručnjaku: Dr. Philippe Beaulieu, je li zagađenje štetno za kožu?

Jednom riječju, jest. Zagađenje je općeniti termin koji pokriva široku paletu reaktivnih tvari. To mogu biti čvrste čestice u zraku ili toksični plinovi poput dušikovog dioksida i ozona. Ove kemikalije mogu reagirati sa sastavnim elementima kože poput lipida i proteina koji tvore njenu površinsku barijeru.

Zagađenje: Novi neprijatelj ljepote

Ispušni plinovi sadrže mikroskopske čestice (čađu) koja je nevidljiva golim okom, ponekad manja i od 2,5 mikrona. Ove su čestice dovoljno male da mogu prodrijeti u donje slojeve kože, čak ući i u pore i folikule vlasi. Rezultat? Čestice pokreću niz oksidativnih stresova koji dovode do mnogih problema unutar kože.

Koji tip sredstava za čišćenje može ukloniti ove štetne tvari?

Koži je potrebna formula koja može uhvatiti i ukloniti čak i mikroskopsku prašinu i zagađenje, ali i ostaviti dragocjene lipide. Formula koja ciljano djeluje na „loše“, a „dobro“ ostavlja. Iz tog razloga preporučujem ženama koje žive u gradu da dvaput dnevno lice čiste micelarnom otopinom primjerenom njihovom tipu kože. Najnaprednije marke dokazale su njihovu sposobnost da uklanjaju nevidljive čestice zagađenja i prljavštinu istovremeno poštujući potrebu kože za nježnim dodirom.

Izvor: wish.hr

Komentari