Koliko nam je potrebno novca da bi bili sretni?

Piše
Mateo Galić

Mar 07, 2018

Koliko nam je potrebno novca da bi bili sretni otkriva ova anketa koju je proveo Gallup, a u kojoj je sudjelovalo više od 1,7 milijuna ljudi starijih od 15 godina iz 164 države svijeta.

Jeste li ikada razmišljali koliko vam je potrebno novca da bi bili sretni? Pored ambicioznosti i raznolikih želja i snova, to koliko vam je novca potrebno da biste bili sretni, uglavnom ovisi od toga gdje živite.

“Možda djeluje iznenađujuće, jer nas na televiziji razni oglašavači uvjeravaju da nema ograničenja tome koliko nam je novca potrebno za sreću, ali sada vidimo da ona ipak postoje”, rekao je Andrew Jebb, vođa istraživanja.

Sudionici ove ankete odgovarali su na pitanja u vezi sa zadovoljstvom svojim životima i blagostanjem, kao i u vezi s kupovnom moći. Anketa je pokazala kako idealan godišnji prihod za sveukupno zadovoljstvo životom iznosi 95.000 dolara, a između 60 i 75 000 za emotivno blagostanje.

Međutim, to najviše zavisi od toga gdje živite. Najviše novca za sreću potrebno je stanovnicima Australije i Novog Zelanda – 125.000 dolara, dok su najskromniji Južnoamerikanci i stanovnici Kariba. U Sjevernoj Americi je za sreću potrebno u prosjeku 105.000 dolara.

Što se tiče Europe, velika je razlika između Istoka i Zapada. U zapadnoj Europi i Skandinaviji je za sreću u prosjeku potrebno 100.000 dolara, dok je u istočnoj Europi i na Balkanu potrebno samo 45.000 dolara godišnje. Razlika u ovim iznosima je rezultat visine standarda od države do države.

Ove brojke odnose se na pojedince, dok su one za obitelji puno više.

Jednom kada pojedinac stigne do te točke kada ima dovoljno novca da bude sretan, dodatna povećanja prihoda će rezultirati smanjenjem zadovoljstvom života, navodi se u studiji koju je objavila Nature.

Komentari