Koliko sati dnevno trebamo spavati?

Piše
x-ica tim

Apr 23, 2017

Zdrav san je jedan od ključeva zdravog života, no mnogi od nas ne spavaju dovoljno jer im vrijeme za san oduzima posao, obaveze vezane za školu, obitelj ili razlozi poput predugog gledanja televizije ili igranja video igrica do kasno u noć. Koliko zapravo trebamo spavati?

San je uvjetovan godinama života zbog kompleksnih promjena u mozgu koje su uzrokovane razvojem, školom ili poslom i drugim stvarima kojima se bavimo tijekom dana. Neki zbog svakodnevnog stresa pate i od insomnije koji stručnjaci često zovu i kriza spavanja, piše Independent.

sleep-1209288_1920

Početkom prošle godine u Velikoj Britaniji je provedeno istraživanje koje je pokazalo kako se godišnje zbog problema sa spavanjem izgubi čak više od 604.000 radnih dana, odnosno oko 50 milijardi eura. U Americi su podaci još porazniji i pokazaju da se godišnje iz istog razloga izgubi 411 milijardi dolara.

Koliko nam je zapravo sna potrebno?

Zna se za mnoge slučajeve ljudi zaposlenih na visokim pozicijama koji su potvrdili da najbolje funkcioniraju nakon samo nekoliko sati sna. Količina sna ovisi o mnogim stvarima, jedna od najvažnijih je naša dob:

  • novorođenčadi je potrebno 16 do 18 sati sna,
  • dvogodišnjacima 11 do 13 sati,
  • do pete godine života spavamo prosječno 10 do 12 sati.
  • u tinejdžerskoj dobi trebali bismo spavati 8 do 10 sati tijekom noći,
  • nakon 20. godine života trebali spavati 7 do 9 sati.
  • nakon što navršimo 65. godinu života dovoljno je tek 5 do 7 sati sna.

San je uvjetovan godinama života zbog kompleksnih promjena u mozgu koje su uzrokovane razvojem, školom ili poslom i drugim stvarima kojima se bavimo tijekom dana.

girl-1557202_1920

No, bez obzira na godine san je itekako potreban zbog dobrog zdravlja. Ukoliko sna manjka možemo oboliti od depresije, srčanih bolesti, dijabetesa i visokog krvnog tlaka.

Na poteškoće u spavanju utječe i činjenica da smo često pritisnuti vremenom, odnosno mislimo da moramo zaspati u točno određeno vrijeme a zapravo bi morali ići spavati kad nam se prispava, bez obzira koje je vrijeme.

Izvor: metro-portal.rtl.hr

Komentari