Koliko traju antitijela nakon infekcije koronavirusom

Piše
Vedran Mikulić

svibnja 12, 2021

Antitijela koja neutraliziraju COVID prisutna su u krvi najmanje osam mjeseci nakon infekcije, pokazuje talijanska studija.

Ovo vrijedi „bez obzira na težinu bolesti, starost pacijenta ili prisustvo drugih patologija“, navodi se u studiji koju je provela prestižna bolnica San Rafaele iz Milana u suradnji s institutom za javno zdravlje, javlja Beta.

„Prisustvo antitijela, iako se vremenom smanjuje, dugotrajno je: osam mjeseci nakon dijagnoze, samo tri pacijenta“ od njih 162 (od kojih je 29 umrlo) nije više bilo pozitivno na test na antitijela, precizira se u studiji.

Pored toga, rana pojava antitijela je, kako se ističe, „od ključne važnosti za uspješnu borbu protiv infekcije: oni koji ih ne uspiju proizvesti u prva dva tjedna nakon zaraze imaju veći rizik od razvoja teških oblika COVID-19“.

Zahvaljujući tehnikama koje su već korištene za proučavanje anti-HIV cjepiva, istraživači su razvili novu metodu za procjenu antitijela koja neutralizira SARS-CoV-2.

Studija je sprovedena na 162 pacijenta pozitivna na koronu (67 posto su muškarci prosječne starosti 63 godine) koji su došli u hitnu službu u San Rafaelo tijekom prvog vala pandemije u Italiji.

Prvi uzorci krvi prikupljeni su u trenutku postavljanja dijagnoze u ožujku-travnju 2020. godine, a posljednji krajem studenog 2020. godine.

Od tih pacijenata, njih 57 posto je imalo druge patologije i to uglavnom hipertenziju (44 posto) i dijabetes (24 posto).

Foto: Pixabay

Komentari