Kuhinjske krpe mogu biti vrlo opasne po zdravlje

Piše
Petra Haleš

Oct 16, 2019

Gotovo da ne postoji domaćinstvo koje ne koristi kuhinjske krpe. Bez njih posao domaćice bio bi nemoguć. Znate li da u isto vrijeme mogu biti vrlo opasne po zdravlje?

Nezaobilazan “inventar” svakog domaćinstva su kuhinjske krpe. Bilo da živite s roditeljima ili ste odnedavno postali stanar nekog od studentskih domova, kuhinjska krpa uvijek će vam biti pri ruci. Jednostavno, potrebna vam je.

Naravno, redovito ih perete, sušite, glačate, ali radite li to potpuno ispravno? Ako ne, možete vrlo ozbiljno ugroziti vaše zdravlje.

Donosimo vam pet vrlo korisnih savjeta….

Toplina

Pranje krpi na visokoj temperaturi nije dovoljno da se iz njih maknu sve bakterije. Za daljnju dezinfekciju može vam pomoći toplina pa tako nakon pranja suhe krpe stavite u mikrovalnu pećnicu na 30 sekundi.

Krpe nakon pranja odmah sušite i ne ostavljajte ih u perilici kako ne bi postale leglo bakterija kojima odgovaraju vlažna područja.

Samo bijele

Prilikom kupnje kuhinjskih krpa radije izaberite obične i bijele umjesto šarenih. Bijele krpe je jednostavnije održavati, a i lakše je uočiti kada se uprljaju. Još jedna od prednosti bijele boje je i to da se neće isprati.

Omekšivač

Za pranje kuhinjskih krpa nemojte koristiti omekšivač za rublje. On će umanjiti njihovu moć upijanja tekućine, a to je odlika koja je ipak važnija od mirisa.

Zamjena za izbjeljivač

Ako vam je ponestalo izbjeljivača, slobodno uzmite sodu bikarbonu ili ocat. Izrazito masne krpe potopite u vrelu vodu i pustite da odstoje preko noći.

Sušenje

Sušenje na zraku najbolje je rješenje za kuhinjske krpe koje je preporučljivo prati svakoga dana i čuvati na suhom mjestu kako bi se smanjila kontaminacija bakterijama.

Komentari