“Kultura nije trošak, nego baza našeg društva”

Piše
Iva Bucić

Apr 26, 2016

Budućnost brojnih hrvatskih neprofitnih medija neizvjesna je od početka ove godine, kada je Ministarstvo kulture raspustilo Stručno povjerenstvo za neprofitne medije.

50 nijansi crne

Krajem siječnja ministar kulture razriješio je članove Povjerenstva bez ikakvih argumenata, bez ikakve revizije, bez analize dosadašnjeg rada ili stručnosti članova i članica povjerenstva. Ta je činjenica neosporna, jednako kao i ona oko koje su se složili sudionici jučerašnje tribine Neovisnost medija u organizaciji KSFPZG-a, TV i Radio Studenta te Globala – Povjerenstvo je godinama radilo loše. Nino Raspudić njihov je rad opisao kao karikaturalan.

Naš je pluralizam 50 nijansi crne. Povjerenstvo je u 3 godine 88 posto sredstava dalo za 12 posto medija koji su aplicirali. Neki su dodjeljivali samima sebi, sestra bratu, dodjeljivalo se partnerima  i izmišljenim medijima. Time se dokazalo da se medije nije ozbiljno recenziralo, rekao je Raspudić i dodao kako se prošle godine u pet dana recenziralo više od 90 medija.

Uz sve to, okoštala struktura novac je dodjeljivala svake godine gotovo istim medijima. Čitav ovaj niz zloupotreba rezultirao je sadašnjom situacijom.

To ne može i ne smije biti razlog za ukidanje Povjerenstva. Udar na pluralizam udar je na demokraciju. Trebalo je poboljšati kriterije i bolje raspoređivati novac, upozorava Urša Raukar, glumica i aktivistica, jedna od potpisnica inicijative Kulturnjaci 2016.

Mediji zadnja rupa na svirali

Desna javnost Povjerenstvu zamjera mahom lijeve medije na listi financiranih, a ljevičari, pak, zamjeraju financiranje radikalnije desnih portala.

– Ideološke rasprave uvijek se miješaju u pitanje neovisnosti, a jedini način da se to izbjegne jest definiranje nadstranačkih kriterija do kojih se došlo javnom raspravom, naglasio je novinar i glavni urednik Globala, Igor Weidlich te dodao: – Smatram da je nedopustivo da mediji ostanu zadnja rupa na svirali, pogotovo neovisni mediji koji bi trebali biti temeljni edukativni faktor i faktor pluralizma, te nositelj društvenih promjena.

S Weidlichom se složio i četvrti gost tribine, novinar satiričnog portala News Bar Borna Sor.

Veliki problem je to što zakonska infrastruktura ovisi o političkoj garnituri. Sloboda medija trebala bi postojati neovisno o tome, zaključio je Sor.

Prošle je godine neprofitnim medijima dodijeljeno dva milijuna i 800 tisuća kuna. Ukidanje te potpore jedni vide kao uštedu, a drugi kao napad na demokratske vrijednosti.

To je udar na krhku demokraciju i direktno udar na slobodu javne riječi, rekla je Urša koja je istakla kako je općenito kulturi pridano premalo značaja: – Kultura nije trošak, nego baza našeg društva. Zemlja je pokradena i zato nema novaca, a ne zato što su ga neprofitni mediji potrošili, naglasila je Urša.

Radi se o manje od pola posto državnog budžeta. Mi se svađamo o kapljicama, a rijeke novca slijevaju se na druge strane, kaže Raspudić podsjetivši na prešućenu priču o predstečajnim nagodbama.

Što su uopće neprofitni mediji?

Neprofitni mediji su neprofitni jer novac koji zarade smiju koristiti samo za poboljšanje i razvoj, što znači da se sav „višak“ mora uložiti, a ne može se prisvojiti kao profit. Unatoč tome, u javnosti se od smjene Povjerenstva stvorila slika da su neprofitni mediji paraziti koji troše milijune kuna poreznih obveznika.

Svi su mediji ovisni o gospodarskim ili političkim subjektima i jedini garant pluralnosti i razvoja demokracije su neprofitni mediji. Bez nezavisnih medija nema ni demokracije, upozorila je Urša, a Weidlich dodaje: – Pluralizam je taj koji donosi različite sadržaje i teme, a napretka društva nema bez pluralizma mišljenja. Neprofitni mediji pokrivaju mnoge teme koje drugi ne pokrivaju, poput manjinskih i ženskih prava.

Govornici su se na tribini složili kako je teško biti novinar u Hrvatskoj, bilo na javnom servisu, komercijalnim ili pak u neprofitnim medijima. Međutim, kako je Sor slikovito rekao – borba medija za slobodu govora današnja je borba Davida i Golijata.

Mada opstaju određenim dijelom zahvaljujući volonterima, neprofitni mediji zapošljavaju oko 350 duša, a broj honoraraca kreće se oko dvije tisuće. Većina medija postojala je puno prije nego li im je Ministarstvo počelo isplaćivati potpore, pa će sasvim sigurno i nadživjeti Hasanbegovićevu politiku.

Protiv iste te politike zakazana je za slijedeći utorak prosvjedna šetnja. Započet će pred Novinarskim domom, a nastavit će se preko Savske i Vodnikove sve do Ministarstva kulture.
– Kao izraz podrške novinarstvu kao javnom dobru, Ministarstvo kulture upozorit ćemo na Opću deklaraciju o ljudskim pravima i Ustav Republike Hrvatske, najavljuje HND na Facebook-u.

Komentari