Lažne kriptovalute preko Twitter oglasa

Piše
Mateo Galić

Mar 16, 2021

Prevaranti su počeli koristiti promovirane tweetove, u okviru Twitter oglasa, kako bi proveli akciju u kojoj korisnicima nude lažne kriptovalute.

Već se neko vrijeme izvještava o prevarantima koji hakiraju Twitter račune te ih koriste za promociju nagradnih igara koje su zapravo prevare. Tako putem računa koji pripadaju poznatim osobama ili kompanijama, kao što su Tesla, Elon Musk, Gemini Exchange, Chamath Palihapitiya i Social Capita, nude lažne kriptovalute. Stručnjaci ističu da se radi o nevjerojatno uspješnim prevarama koje napadačima u samo sedam dana mogu donijeti preko 580.000 dolara dobiti, piše Bleeping Computer.

Kako ove prevare nastavljaju stvarati prihod, prevaranti su počeli ciljati i druge kriptovalute koje su tek nedavno postale popularne, poput Dogecoina. Prevaranti svoje akcije provode tako što plaćaju promociju malicioznih tweetova koji se zatim prikazuju velikom broju korisnika.

U takvim tweetovima nalaze se i linkovi koji vode ka web stranicama koje promoviraju lažne nagradne igre. Također, na takvim stranicama se od korisnika traži uplata traženog iznosa u kriptovalutama, kako bi učestvovali u nagradnoj igri.

musk-giveaway-1200x1106-1

Veliki broj korisnika uplatio je traženi iznos, prvenstveno zbog obećanja da će dobiti bar duplo od onoga što su uplatili pa su prevaranti tako stekli nezanemarivu dobit.

Komentari