Lino kao Lino! Rad, rad, rad i onda još malo rada!

Piše
Mateo Galić

Aug 05, 2018

Trećega dana boravka na slovenskoj Rogli rukometaši Prvog plinarskog društva Zagreb odradili su dva treninga, kombinirajući pritom vanjske nogometne terene, teretanu i naravno rukometnu dvoranu.

Dan je počeo treningom na otvorenom. Obližnji nogometni teren sjajno je poslužio kondicijskim trenerima Igoru Blažinčiću Mireli Anić koji su ekipu izveli na trening trčanja po srčanim zonama. Ovim treningom podizali smo razinu aerobnog i anaerobnog kapaciteta, a sve u cilju kako bi mogli odgovoriti visokim zahtjevima igre kojima želimo igrati tijekom nadolazeće sezone.

Photo galerija (11 slika)

Drugi dio jutarnjeg treninga odvio se u dvorani gdje je zadihane i oznojene rukometaše najtrofejnijeg hrvatskog kluba čekao trener Lino Červar s novim zadacima.

Tehničko taktički trening bio je baš u Lininom stilu intenzivan i dinamičan, a nakon više od dva sata treniranja najtrofejniji hrvatski trener ostao je još dodatnih sat vremena raditi s najmlađim igračima.

I tako opet popodne, neumorno, sat vremena prije početka treninga bio je Lino opet u dvorani i objašnjavao ponaosob Filipu VistoropuViti BahtijarevićuDavidu Mandiću i Mateu Kajbi kako da rade određene vježbe i što on to uostalom očekuje od njih.

Photo galerija (19 slika)

Po završetku još jednog plodonosnog dana treniranja razgovarali smo s današnjim slavljenikom, 25-godišnjim Leonom Šušnjom.

Početak priprema vrlo je zahtjevan. Po dolasku u Zagreb krenuli smo s rukometom već drugi, treći trening. Svakodnevno imamo kombinaciju izdržljivosti, snage i rukometa. Lino kao Lino, zahtjeva od nas jako puno, potrebno je iznimno puno koncentracije da se isprate sve šefove zamisli i da se to odradi u potrebnom intenzitetu vježbe. Rogla je naša tradicionalna baza i sigurno da će nam i ove godine dobro doći da se dignemo kroz snagu i fizičku spremu. Ono što je drugačije nego nekih prijašnjih godina jest to što trener Červar radi jako puno rukometa, tehnike i taktike već u ovom početnom dijelu priprema. Obzirom da ima dosta novih i mladih igrača mislim da će nam to pomoći da se dosta brzo uigramo, a to će nam svakako dobro doći – kazao je u uvodu razgovora „veteran“ Leon Šušnja (samo kapetan Zlatko Horvat ima više staža u klubu op.a.).

Nakon pet provedenih sezona ovdje mogu reći da imam dosta iskustva. Imao sam sreću da sam učio od jednog Tončija Valčića i još nekih sjajnih igrača koji su mi definitivno pomogli u karijeri. Međutim, kada smo mi dolazili osjećali smo i veliki respekt i pritisak igrajući pored takvih veličina. Mislim da će ovim klincima sada biti nešto lakše jer su došli u mlađu ekipu i samim time će im trebati manje vremena za adaptaciju. U svakom slučaju trebali bi biti opušteniji nego smo mi to bili.

Potom je prokomentirao i promjenu gotovo cijelog stručnog stožera (od onog lanjskog ostali su samo trener vratara Mario Kelentrić i fizioterapeuti Slobodan Škorić i Damir Kajba op.a.).

Pa da krenemo od kondicijskih trenera Igora Blažinčića i Mirele Anić. Oni imaju potpuno drugačije metode rada od svega što smo radili do sada. Provjerava se apsolutno sve, od rehidracije i sna, naravno i prehrane, a i neke metode samog treninga su nam bile potpuno nove. Mislim da je to dobro za nas jer će, vjerujemo, biti puno manja stopa ozljeda, a trebali bi biti i spremniji. Što se tiče ostalih trenera mogu reći da je i taj segment jako dobro pokriven. Lino je Lino i tu se nema što previše pričati. Rad, rad i rad i onda kada sve završi još malo rada. Od Tončija sam naučio dosta, posebno kada je segment obrane u pitanju. Drago mi je što je ostao uz nas. Mislim da nam se nije moglo poklopiti bolje nego da imamo jednog takvog stručnjaka uz kojeg ćemo kao ekipa rasti i naučiti igrati kvalitetnu obranu od koje sve kreće – zaključio je razgovor naš današnji slavljenik Leon Šušnja.

A kakav bi to bio rođendan bez rođendanske torte….

Komentari