Ljetna porezna akademija na EFZG-u

Piše
Mateo Galić

Jul 10, 2018

Drugu godinu za redom konzultantsko-revizorska tvrtka EY, u suradnji s  Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, okupila je brojne studente i eminentne predavače na Ljetnoj poreznoj akademiji.

Kroz petodnevnu edukaciju, od 2. do 6. srpnja, koja je uključivala brojna predavanja i popratne primjere iz prakse, studenti ekonomije i prava stjecali su nova znanja iz područja poreza te se pobliže upoznali s poreznom materijom i praksom u Hrvatskoj i EU.

Jedinstvena edukacija budućih stručnjaka

U 30 sati predavanja, studenti završnih godina studija ekonomije i prava, koji su prepoznali poreze, financije i strateško planiranje kao svoja područja interesa, osim stjecanja vrijednih znanja i praktičnog iskustva iz sfere poreza, imali su priliku ostvariti i 2 ECTS boda u svojim indeksima. Ljetna porezna akademija pokazala se kao uspješna i od studenta prepoznata prilika da svoja znanja stečena kroz redovit studijski program obogate novim informacijama, trendovima i osobnim tumačenjima uspješnih poreznih stručnjaka i renomiranih sveučilišnih suradnika.

Prilika za uspješan početak karijere

Da je Ljetna porezna akademija na Ekonomskom fakultetu više od izvannastavne aktivnosti govori i činjenica da svi polaznici programa pristupaju selekcijskom procesu u EY-u, a oni najuspješniji dobivaju priliku za pripravništvo u vodećoj konzultantskoj kući na tržištu. Tako je pet polaznika prošlogodišnjeg izdanja akademije svoju karijeru započelo u EY-u.

„Nastavak suradnje s Ekonomskim fakultetom i ove je godine rezultirao uspješnim programom i zadovoljnim studentima, budućim stručnjacima i kolegama. Ovim projektom investiramo u znanje, mlade ljude i akademsku zajednicu općenito. Prije svega nastojimo produbiti i proširiti znanja polaznika kroz interakciju s predavačima, koji im najbolje mogu, temeljem bogatog iskustva, pojasniti suštinu problema za koje su se teorijski pripremali na svojim fakultetima. Drago mi je što su i ove godine studenti prepoznali priliku koja im se pruža ovim programom i veseli me vidjeti ih u što većem broju u našem programu pripravništva“, istaknula je Maša Šarić, partnerica u Odjelu poreznog savjetovanja EY-a Hrvatska.

Za organizaciju ovog stručnog programa zaslužni su izv.prof.dr.sc. Hrvoje Šimović i doc.dr.sc. Marko Primorac s EFZG-a te Maša Šarić iz EY-a Hrvatska. Kolegice s fakulteta izv.prof.dr.sc. Ivana Dražić Lutilsky te doc.dr.sc. Dajana Barbić za vrijeme trajanja akademije ponudile su općeniti pregled hrvatskog poreznog sustava s naglaskom na izravno i neizravno oporezivanje, a izv.prof.dr.sc. Tereza Rogić Lugarić s Pravnog fakulteta u Zagrebu predstavila je pravne aspekte poreznih postupaka. Pored domaćih EY stručnjaka, preko 40 polaznika akademije, imalo je priliku pratiti predavanja inozemnih EY partnera s dugogodišnjim iskustvom – Roberta Heinczingera i prof.dr. Klausa von Brockea – na temu izbjegavanja dvostrukog oporezivanja, međunarodnog poreznog planiranja, trenutnog poreznog okruženja Europske unije, djelovanja Suda Europske unije i sl.

“Ljetna porezna akademija jedinstvena je u Hrvatskoj i zemljama regije. Slični programi postoje u EU, nama najbliže u Beču, ali studenti za njih moraju platiti značajnu kotizaciju. Zahvaljujući EY-u to je za naše studente besplatno. Na taj način Ekonomski fakultet Zagreb nudi studentima program protkan nizom stručnih pitanja i case studyja iz područja oporezivanja, a koji predaju vodeći porezni stručnjaci kako u Hrvatskoj tako i iz nama poslovno bliskih zemalja Njemačke, Mađarske i Bugarske.” , rekao je izv.prof.dr.sc. Hrvoje Šimović.

Komentari