Martin Bajzek – mladi matematički genijalac

Piše
Ana Leko

Jul 30, 2015

Upoznajte mladog matematičara koji iza sebe ima mnogobrojna natjecanja iz matematike, geografije, kemije i fizike, ali i sudjelovanje na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi u Indiji.

Višestruki državni prvak iz matematike, Martin Bajzek, u srpnju je sudjelovao na Međunarodnoj fizičkoj olimpijadi u Mumbaiju, a nama je ispričao kako mu je bilo u Indiji, što očekuje od fakulteta, koju glazbu najviše voli i kako provodi svoje slobodno vrijeme.

Kada si počeo voljeti brojke, odnosno kada si shvatio da te matematika interesira?

Uvijek su me brojke zanimale. Kao mali sam često igrao domina. To je moje najranije sjećanje da sam baratao s brojkama. Da će brojke biti moj život shvatio sam negdje krajem osnovne škole.

Je li to možda genetski, ima li još matematičara/fizičara u tvojoj obitelji?

Genetika…ne baš. U obitelji imamo samo društvenjake, ja sam prvi prirodnjak. Mislim da genetika ima zapravo najmanje utjecaja na razvoj matematike i fizike kod pojedinca. Veći utjecaj ima okolina, zato su često djeca matematičara i fizičara jača u tim domenama. Ne zbog genetike.

S koliko godina si bio na prvom natjecanju?

Na prvom sam natjecanju bio s 10 godina i to iz matematike u 4. razredu osnovne škole. Tu, nažalost, nisam ništa osvojio – nisam prošao ni školsko natjecanje.

Na kojim si sve natjecanjima bio i s kojim rezultatima si završio?

U osnovnoj školi sam još bio na županijskom iz geografije u 5. razredu i osvojio 3. mjesto, te iz kemije u 8. razredu i osvojio 2. mjesto. U prvom razredu srednje škole bio sam na prvom državnom natjecanju iz matematike gdje sam završio na 15. mjestu. Tada još nisam potpuno shvaćao koliki rad i iskustvo su potrebni za natjecanja. Sljedeće sam godine stvarno puno radio za matematiku i bio sam 1. na državnom natjecanju. Iste sam godine bio i 1. na županijskom iz fizike, ali mi je falio bod za državno natjecanje. U 3. razredu sam se puno ozbiljnije primio i fizike pa sam bio 3. na državnom natjecanju. Također sam opet bio 1. na državnom iz matematike. U 4. razredu sam probao najviše moguće, išao sam na sve skupa 5 natjecanja, ako se računa i olimpijada iz fizike. Na tim sam natjecanjima osvojio 1. mjesto iz matematike, 3. mjesto iz fizike i 2. mjesto iz informatike na državnom natjecanju. Na IPhO (International Physics Olympiad) osvojio sam broncu, a na međužupanijskom iz logike sam bio 16. jer sam za to najmanje radio.

Pripremaš li se posebno za natjecanja? I na koji način?

Svi natjecatelji znaju da se za natjecanja treba posebno pripremati. Kad se sve zbroji natjecanja uzimaju puno više vremena nego sama škola, to jest obavezni predmeti u školi. Kod natjecanja je najbitnije “naviknuti” se na tip zadataka s tih natjecanja. Treba rješavati bivša natjecanja i zadatke koji su slični tim zadacima. Skoro uvijek takvi zadaci nemaju veze sa školskim zadacima. Često treba znati i gradiva koja se ne rade u srednjoj ili se rade oskudno, posebno za državna natjecanja i olimpijade. Dobra stvar je što živimo u svijetu interneta pa se većina napredne teorije i dobrih zadataka može naći tamo.

Photo galerija (11 slika)

Kakvo je bilo iskustvo sudjelovanje na Olimpijadi u Indiji?

Bila mi je velika čast sudjelovati na olimpijadi. Iskustvo je zbilja veliko, samo biti pokraj najvećih umova svoje generacije poseban je osjećaj.

Kako si ušao u izbor za Međunarodnu fizičku olimpijadu?

Poziv za izbor peteročlane ekipe za olimpijadu 2015. su dobili svi natjecatelji koji su na državnom natjecanju 2014. osvojili neku nagradu ili bili spomenuti. Stoga nas je u početku bilo tridesetak, ali većina je odustala prije nego što su kvalifikacije uopće krenule. Na kraju nas je u žestokoj konkurenciji bilo desetak. Ostala četvorica odabranih iz Hrvatske su bili Matej Pavlović i Ivan Jerčić iz Splita (III. gimnazija), Grgur Palle iz Zagreba (V. gimmnazija) te Leonardo Kokot iz Varaždina (I. gimnazija).

Kako ti se svidjela Indija? Što te se najviše dojmilo?

Dojmovi iz Indije su i dobri i loši. Puno je siromašnih tamo, većina žive u divljim naseljima (tzv. slumovima), toplije je nego kod nas te je zrak puno vlažniji. Dobra strana jest što sam imao priliku družiti se s drugim budućim fizičarima svijeta, što sam upoznao indijsku kulturu koja je zbilja posebna. Najviše me se dojmio indijski promet. Tu nema prometnih znakova ni ikakve policije, ukratko – potpuni kaos. Unatoč tome nema nijedne prometne nesreće. Imao sam i priliku voziti se u rickshawu, njihovoj alternativi taxija.

Jesi li stekao neke nove prijatelje?

Najljepši dio natjecanja je upoznavanje s drugim natjecateljima, dijeljenje iskustava i mišljenja. Upoznao sam puno prijatelja, većinu imam na Facebooku te se s nekima i sad dopisujem. 🙂

Sada si upisao PMF. Kako su prošli pijemni ispiti i upisi?

PMF nije imao prijemni ove godine. Ali ako se matura uzima kao prijemni onda odlično, ali za većinu natjecatelja su mature stvarno lagane. Imao sam i fiziku i matematiku 100%, a engleski i hrvatski malo lošije.

Je li ti teško bilo izabrati fakultet s obzirom na to da si toliko dobar i u matematici i u informatici i u fizici?

Tek sam se dan prije konačnog zaključavanja izbora fakulteta na postani-student.hr odlučio za fiziku. Već skoro godinu dana mi je bila dilema hoću li upisati fiziku na PMF-u ili FER. Tih nekoliko dana prije odluke bilo mi je dosta stresno.

Što očekuješ od fakulteta?

Mislim da će biti zanimljivije od srednje, da ću puno više raditi i da će mi biti zabavnije. Zbilja se veselim početku faksa, jer mi je već sada dosadno. 🙂

Jesi li ikada svoja znanja primijenio u nekom projektu, iz fizike ili matematike…?

Baš u nekom projektu nisam, nažalost, nikada sudjelovao. Iako sam u par navrata analizirao aspekte nekih igara i tražio optimalne strategije (npr. kod klađenja ili nekih mmorpg igara). Iako to nije projekt u pravom smislu riječi, trebalo mi je dugo da neke stvari potvrdim.

Jesi li bio mali znanstvenik koji gradi instalacije po kući? Ili ti je kompjutor bff?

Nisam nikad gradio po kući. Puno vremena sam proveo pred računalom, kao mali igrajući igrice, a sada tražeći zadatke ili surfajući.

Gdje i što bi volio raditi danas-sutra?

U budućnosti bih volio stvarati. Ili novo znanje (sudjelovati u otkrivanju “nove” znanost) ili koristiti naučenu fiziku u projektima, tehnici i slično. Volio bih raditi u Hrvatskoj, ali pošto ovdje nema baš takvog posla, nije mi problem otići u inozemstvo.

Voliš li književnost?

Volim. Puno čitam kad sam na praznicima. Srednjoškolske lektire mi uglavnom nisu bile zanimljive, a i ne volim tolko poeziju. Više sam za pustolovne i povijesne romane.

Poznato je da su matematičari odlični glazbenici – sviraš li što?

Nažalost, ništa ne sviram. Iako volim slušati glazbu, ne mogu se zamisliti da je izvodim.

Koju glazbu slušaš?

Od domaćeg slušam ex-Yu glazbu većinom. Rock i pop. Od stranoga isto većinom starije stvari, tek nešto malo nove glazbe. Današnja glazba mi baš ne sjeda, ni hrvatska ni strana.

Jesi li metalac u duši? 😀

Nisam metalac, poštujem tu glazbu i imam puno prijatelja koji je slušaju, ali su meni draže laganije pjesme. 🙂

Čime se baviš u slobodno vrijeme? Imaš li vremena za slobodno vrijeme?

Tijekom škole nisam baš imao slobodnog vremena. Ono malo što je bilo slobodno sam se odmarao od učenja čitajući svjetske novosti ili se dopisujući s prijateljima. Sada, tijekom praznika, pokušavam se družiti s prijateljima što više, a doma čitati. Uglavnom, planiram se odmarati do početka faksa.

Kako tvoji prijatelji i obitelj reagiraju na tvoje uspjehe?

Pa vjerojatno su ponosni i sretni. Drago mi je što su bili uvijek uz mene i velika podrška.

Voliš li The Big Bang Theory? Ako da – tko ti je najdraži lik?

TBBT mi je odlična serija, pogledao sam par sezona. Najdraži lik, hmm.. vjerojatno Rajesh. Ima odlične fazone. Uvijek se pošteno nasmijem. 🙂
 

 

Komentari