Maslačak pobjeđuje brokulu, špinat i mrkvu

Piše
Uredništvo

Jul 31, 2018

Maslačak je jedna od najkvalitetnijih biljaka na svijetu koja može itekako poboljšati zdravlje i ishranu. Bogat je vitaminom A i kalijem te je hranjiviji od brokule i špinata. Zanimljivo je da se svi njegovi dijelovi mogu iskoristiti.

Od mladih listova možemo raditi salatu ili ih koristiti u gotovo svakom jelu u koje po receptu ide špinat. Prema portalu Alternativa za vas, osim što ima diuretska svojstva, maslačak potiče stvaranje žuči, čisti jetru, pomaže kod alergija, smanjuje kolesterol te se preporučuje kao dodatak prehrani trudnicama i ženama u postmenopauzi. Maslačak sadrži više karotena od mrkve i odličan je izvor vitamina i minerala.

Stabljike maslačka reguliraju metabolizam, pospješuju rastvaranje žuči te pročišćavaju krv i želudac. Narodna medicina ih preporučuje kao lijek za ublažavanje tegoba kod dijabetesa, a mlijeko iz stabljike poznato je sredstvo za uklanjanje bradavica. Iako neki vjeruju da je mlijeko maslačka otrovno, istina je potpuno suprotna. Naime, ono je zapravo vrlo ljekovito.

Od korijena se može napraviti napitak sličan kavi. Od cvjetova ove biljke dobiva se sirup, koji ponekad nazivaju i medom. Taj sirup čisti i jača krv i probavu, a pomaže i kod kašlja. Maslačak je najbolje brati u proljeće kad se počne pojavljivati pa sve dok ne procvjeta. Kasnije postane gorak i žilav.

Recept za salatu od maslačka i rajčice

Sastojci:

– dvije rajčice

– listovi maslačka

– sol

– bučino ulje

– aceto balsamico

Priprema:

Opranu rajčicu narežemo na kockice, a maslačak na komade dužine 2-4 cm. Začinimo po želji sa soli, uljem i acetom te izmiješamo.

Komentari