Međunarodni dan boja 21. ožujka

Piše
Mateo Galić

Mar 18, 2021

Hrvatska udruga za boje, u suorganizaciji sa Sveučilištem u Zagrebu ove godine po 8. put obilježava Međunarodni dan boja MDB 2021 koji se tradicionalno slavi na prvi dan proljeća.

Hrvatska udruga za boje, HUBO (Croatian Colour Society, CroCoS), u suorganizaciji sa Sveučilištem u Zagrebu Tekstilno – tehnološkim fakultetom, Grafičkim fakultetom, Arhitektonskim fakultetom i Akademijom likovnih umjetnosti, ove godine po 8. put, audio-vizualnom multimedijskom izložbom, obilježava Međunarodni dan boja MDB 2021 (International Colour Day), koji se tradicionalno slavi na prvi dan proljeća, 21. ožujka.

Izložba će se održati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, a biti će otvorena od 19.ožujka 2021, 11:00 do 16:00 sati te 20. i 21. ožujka 2021., od 9:00 do 13:00 sati.

Međunarodni dan boja obilježava se u svijetu od 2008. godine. Kako je obilježavanje Međunarodnog dana boja aktivnost koju uglavnom provode udruge za boje diljem svijeta, tako je i naša Hrvatska udruga za boje, odmah po svom osnivanju 2013. godine, preuzela tu tradiciju i već 2014. godine smo obilježili po prvi puta Međunarodni dan boja u Hrvatskoj.

Jedan od osnovnih ciljeva rada Udruge jest ostvariti platformu povezivanja profesija koje podrazumijevaju boju kao jedan od svojih osnovnih alata i svih zaljubljenika u boje diljem Hrvatske. Hrvatska udruga za boje u organizaciji manifestacije obilježavanja Međunarodnog dana boja pruža priliku kako renomiranim, tako i mladim još ne prepoznatim znanstvenicima, umjetnicima i dionicima raznih struka da izlože svoje ideje, predstave se javnosti kroz predavanje ili izložbu te da se povezuju dijelovi istraživačkih, stručnih i umjetničkih krugova koji se možda ne bi inače spontano povezali.

Ove godine izabrali smo, kao medij predstavljanja, svjetlost i virtualno okruženje te će se, sada već 3. godinu za redom, održati i Međunarodna izložba digitalnih otisaka na ceradnom platnu, ZAGREB FULL COLOR 21, koja će biti postavljena na žičanu ogradu tehničkog muzeja Nikola Tesla, prenosi universitas-portal.hr.

U video izložbi sudjeluju umjetnici, dizajneri i znanstvenici sa Sveučilišta u zagrebu Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Grafičkog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta i Akademije likovnih umjetnosti te umjetnici slikari i grafičari, ljubitelji boje i prijatelji Hrvatske udruge za boje.

image005

MOZAIK staklo
izv. prof. dr. art. Vanda JURKOVIĆ, akad. kiparica

Sudjeluju i studenti Sveučilišta u zagrebu Tekstilno-tehnološkog i Grafičkog fakulteta video izložbama svojih radove te imamo gostovanja srednjih škola – Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna iz Zadra, Trgovačke i tekstilne škole iz Rijeke te strukovne škole iz Varaždina, smjer Dizajner odjeće.

Sudjeluju i najmlađi izložbom dječjih radova Obojimo svijet, u kojoj sudjeluju učenici osnovnih škola Julija Klovića i Izidora Kršnjavog iz Zagreba, u suradnji s JU Muzeji i galerije Nikšić iz Crne Gore.

image004

„Dugin hir“ Gordana i Zorislav Šojat

Također, bit će prikazana i video izložba tekstilnih skulptura studenata Sveučilišta u Zagrebu tekstilno-tehnološkog fakulteta, diplomskog studija Dizajn tekstila, nastalih pod mentorstvom izv. prof. art. Koraljke Kovač Dugandžić. Izložba pod nazivom „Judith Scott kao poticaj – tekstilne forme“ postavljena je i u živo u Galeriji TTF (Tekstilno-tehnološkog fakulteta) te će biti otvorena od 18. ožujka do 6. travnja, 2021. Ova izložba posvećena je Svjetskom danu osoba s Dawn sindromom, koji se kao i Međunarodni dan boja obilježava svake godine 21. ožujka!

Komentari