Međunarodni dan borbe protiv homofobije

Piše
Vedran Mikulić

svibnja 17, 2021

Međunarodni dan borbe protiv homofobije obilježava se diljem svijeta svakog 17. svibnja.

Homofobija (od grč. homós što znači isti, jednako i phóbos što znači strah) je termin koji označuje različite negativne stavove i osjećaje prema homoseksualnim osobama i osobama koje su percipirane kao homoseksualne, a što uključuje strah, averziju, predrasude, mržnju i slično.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije ima za cilj koordinirati međunarodne događaje kojima bi se postiglo poštivanje lezbijki i homoseksualaca u svijetu. Za razliku od LGBT Pride dana, na kojima se ističe ponos nečijom seksualnosti i odbijanjem da se srami od nje, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije ističe se da je homofobija štetna i mora biti razorena u svojoj logici i protiv nje se treba otvoreno boriti.

Kao dan kojim se obilježava Međunarodni dan borbe protiv homofobije izabran je 17. svibnja, jer je homoseksualnost kao bolest uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) 17. svibnja 1992. U 2003. godini kanadska organizacija Fondation Émergence pokrenula je sličan događaj, Nacionalni dan protiv homofobije, ali su ga 1. lipnja 2006. promijenili u 17. svibnja, da se pridruže međunarodnom pokretu.

Stoga je Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije i prilika da se čuje glas, ali i stav svih građana i građanki kojima je dosta da se u njihovo ime promiče netolerancija, kao i onih koji vjeruju u jednakost, ali i ista prava i slobode za sve.

Komentari