Međunarodni dan žena

Piše
Petra Haleš

Mar 08, 2020

8. ožujka svake godine obilježava se Međunarodni dan žena koji obilježava dugotrajnu borbu kroz povijest za jednakost, a kroz povijest svojim radom i upornošću istaknulo se njih nekoliko koje su rušile sve barijere.

Agatha Christie

Engleska spisateljica koja u prema Guinessovoj knjizi rekorda jedan od naprodavanijih romanopisaca ikada sa skoro 2 milijarde prodanih primjeraka i rekordnim brojem prevedenih knjiga na čak 103 jezika. U početku nije bila uspješna u objavljivanju svojih radova, no 1920. objavljeno je njezino djelo s Hercule Poirotom kao glavnim likom. Napisala je 66 detektivskih romana, od kojih je jedan pretvoren u predstavu koja je postala najdugovječnija ikad igrana,  14 kolekcija kratkih priča, a pisala je i ljubavne romane.

Rosa Parks

Ova aktivistica za ljudska prava poznata je po tome da se davne 1955. suprotstavila zakonu koji je nalagao odvajanje crnaca i bijelaca u svim aspektima svakodnevnog života, pa tako i mjesta u javnom prijevozu. Zakon je nalagao da Afroamerikanci moraju sjediti u stražnjem dijelu autobusa, a ona je odbivši ustupiti svoje sjedalo bijelcu, postala jedan od najpoznatijih simbola borbe Afroamerikanaca protiv rasizma.

Junko Tabei

Ova Japanka prva je žena koja se popela na najviši vrh Zemlje Mount Everest 16. svibnja 1975. i jedina žena koja se popela na „Sedam vrhova“ koji predstavljaju najviše planine svih kontinenata. Također osvojila je i Fuji i Matterrhorn u švicarskim Alpama,a u pohodu na Mount Everest zatrpala ju je lavina na 6300 metara visine koju je preživjela zahvaljujući vodiču šerpi koji ju je iskopao iz snijega.

Ada Lovelace

Jedina je kći pjesnika lorda Georgea Gordona Byrona te ujedno prvi programer na svijetu. Za vrijeme svojih studentskih dana upoznaje se s radom Charlesa Babbagea na diferencijalnoj i analitičkoj mašini i opisuje način kako se analitička mašina može programirati za izračunavanje određenih brojeva što ulazi u povijest kao prvi računalni program.

Maria Skłodowska-Curie

Ova poljska kemičarka i fizičarka otkrila je i istraživala radioaktivnost. Za svoj rad na otkrivanju dva radioaktivna elementa, polonija i radija, postala je prva žena koja je osvojila Nobelovu nagradu, a ujedno i prva osoba koja je osvojila dvije Nobelove nagrade za dva različita područja.

Komentari