Nismo patuljci, al’ još uvijek pojma nemamo

Piše
Ana Leko

Nov 13, 2015

Iako je bazno njegov rad orijentiran prema klincima predškolske i osnovnoškolske generacije, ono što Mladen Kušec ima za reći trebala bi poslušati i nešto starija ekipa.

Mladen Kušec rođen je 1938. godine i iako spada u staru gardu njegov mladenački duh i dan danas oduševljava i malu djecu, ali i onu malo stariju djecu. Kušec je pjesnik, pripovjedač, pisac, publicist i novinar. Najpoznatiji je po svojim simpatičnim i poučnim pričama za klince, ali i raznim zabavno-edukativnim emisijama na radiju i televiziji. Te su emisije stekle veliku popularnost među klincima i odraslima. Neke od njih su Patuljci pojma nemaju, Hihotići, Tonkica Palonkica frrr, Plavi kaputić i Sedmi vjetar, te Bijela vrana koja se već četrdeset i četiri godine emitira na radiju.

Mladen Kušec

Ovog izrazito dragog, zabavnog i duhovitog djedicu našli smo na najvećem i najpoznatijem sajmu knjiga Interliber gdje je promovirao svoje knjige za djecu. Iako već odavno po godinama ne spadam u tu kategoriju, bila sam ushićena kao malo dijete. Skupa s prvašićima iz jedne osnovne škole, slušala sam ga s jednakim interesom kao i prije, hm…da, puno godina.

Zanimljivo je bilo vidjeti koliko su klinci zainteresirani za njegove priče, postavljali su vrlo zanimljiva, inteligentna i iskrena pitanja, a gospon Kušec je u svom strogo/nježno/duhovitom stilu odgovarao.

Mladen Kušec

Kušec kroz svoje emisije i priče uvijek promovira zajedništvo, dobre odnose između roditelja i djece (koliko god mali ili veliki bili), komunikaciju, empatiju, prijateljstvo, druženje i sve te međuljudske odnose koji isključuju mobitele, kompjutore, video igrice druge gadgete koji nas neminovno udaljavaju jedne od drugih. U jednom intervju je rekao Djeca danas više nemaju bake i djedove jer su stalno pred kompjutorskim ekranima, a bake i djedovi nemaju profile na Facebooku. Posao je nas odraslih da djecu vratimo u zagrljaje.

Njegova televizijska emisija Patuljci pojma nemaju, u kojoj su sudjelovala djeca, emitirala se prije dvadesetak godina. Nedavno je pronašao neke svoje patuljke i zajedno su gostovali u jednoj televizijskoj emisiji. Mladenu Kušecu bilo je drago što se sada već odrasli ljudi sjećaju snimanja Patuljaka.

Mladen Kušec

Upitali smo ga bi li volio ponovo napraviti takvu emisiju. Sa sjetom se prisjetio vremena bez mobitela i druge popratne tehnologije.

Na žalost, samo se ponekad spomene ta emisija i tu i tamo idu reprize. Meni je to jako žao jer su djeca toliko zanimljiva i imaju takve poruke odraslima i roditeljima i sebi samima, da je grehota da nemamo više takve emisije. Čak bih to i besplatno radio. Susrećem se po gradu, u bolnici i svugdje s djevojčicama i dječacima koji se sjećaju tih emisija.

Ali ide na radiju emisija Bijela vrana koja se emitira već 44 godine, a radit ću je još godinu dana, da proslavimo okruglu obljetnicu.

Pronalazim ne samo pametnu djecu, svi su oni pametni, već one koji su otvoreniji u razgovoru. Susrećem mame i tate koji imaju troje djece, a koji su nekad bili moja Bijela vrana. To je razlog zbog kojeg još uvijek radim i pišem romane i slikovnice. Trideset dvije slikovnice imam o problemima djevojčica i dječaka koje nastaju i iz mojih iskustava i susreta s djecom.

Djeca su nam previše na mobitelima, kompjutorima i tu su znalci. Bake i djedovi su se povukli jer nisu u toku s tehnologijom i nisu dorasli toj djeci i onda mi gubimo malo svoju ulogu. Naš je cilj da vratimo tu djecu, da nešto lijepo pročitaju, da razgovaraju s mamom i tatom, da oni – roditelji – nađu vremena za njih, a ne da gledaju mobitele. Imam unuka od tri godine i ozbiljno vam velim on – ima svoje knjige, želi čitati, već je neke pričice naučio napamet i zbilja voli knjigu. Dakle može se, samo treba puno raditi s klincima.

Bez obzira na datum u njegovom rodnom listu, Mladen Kušec svojom je karizmom, toplinom, duhovitošću naprosto svevremenski čovjek. Svojim djelima privlači ljude od najmanjih nogu sve do penzije.

Komentari