MURDER – ubojita metoda učenja!

Piše
x-ica tim

Mar 16, 2019

Zvuči kao prijetnja? Možda. Međutim, MURDER je uspješna metoda učenja koja pomaže u savladavanju velike količine gradiva. Provjerite kako!

MURDER metoda učenja zapravo uopće nije strašna. Dapače, ona će vam pomoći da na efikasan način upamtite gradivo te da ono ostane pohranjeno u vašoj glavi. Budući da je vrlo važno na koji način nešto naučimo, ovom metodom je osigurano ono što će profesori cijeniti i pozdraviti s osmijehom, pohvalom i lijepom ocjenom. Također, ono što je još važnije, ako ne i najvažnije, jest da ćemo kasnije, tijekom cijeloga života moći baratati znanjem i informacijama upamćenim upravo ovom metodom učenja.

MURDER metodu učenja je ustanovio američki profesor John R. Hayes 1989. godine, a njeno prijeteće ime je ustvari kratica za nazive cjelina, odnosno metoda učenja.

One su: Mood (Raspoloženje), Understand (Razumijevanje), Recall (Podsjećanje), Digest (Podjela), Expand (Proširivanje), Review (Ponavljanje i Preispitivanje).

MOOD

Kao i za većinu stvari u životu raspoloženje i atmosfera u kojoj nešto radimo od velike su važnosti. Tako je i za učenje. Radna okolina bi trebala biti relativno tiha, bez prevelikih ometanja i dovoljno osvijetljena. Naravno, ako netko više voli učiti uz glazbu ili tihi žamor televizora, sve je dozvoljeno, uz uvjet da je upravo takva atmosfera pojedincu ugodna i zadovoljavajuća za učenje.

Također, bilo bi idealno kada bi osoba bila i dovoljno naspavana i odmorna, međutim ako ste suočeni s manjkom sna, dostatna će biti i volja za učenjem kao kompenzacija tog nedostatka.

UNDERSTAND

Sigurno se sjećate kako su nam još u osnovnoj školi govorili Morate razumjeti gradivo!. I nisu bili u krivu. Razumijevanje gradiva je jedan od ključnih momenata u procesu učenja. Sada, kada iznad nas ne stoji učiteljica ili učitelj koji nam to dosadno ponavlja, moramo se sami natjerati razumjeti ono što pokušavamo upamtiti. U tome će nam pomoći maksimalna koncentracija na gradivo, kao i koncentracija na samu činjenicu da je razumijevanje ključ za nastavak bilo kakve pohrane informacija.

Ako pak dio gradiva treba zaista naučiti napamet, u tome vam mogu pomoći brojne mnemotehnike. Do istraživanja mnemotehnika se jednostavno opet prisjetite osnovne škole i kako smo učili pjesmice napamet. I tada smo se koristili mnemotehnikama, a da toga nismo bili ni svjesni.

Kako koristiti mnemotehnike?

RECALL

Ne preskačite Recall metodu! Kada primijetite da je nakon prve dvije metode došlo do zasićenja informacija i da ih više ne možete procesuirati, pribjegnite ovoj metodi. Krenite se podsjećati na gradivo koje ste prošli. Većina učenika i studenata čini grešku preskačući ovu metodu, međutim ona je vrlo važna u lancu uspješnog memoriranja materije. Podsjećati se možemo tako da svojim riječima, laički, neopterećeni razmišljanjem kako je to ono pisalo u knjizi? pokušamo ponoviti sve čega se sjećamo. Na glas. Sebi samima. Jedino i isključivo na taj način utvrđujemo gdje još moramo nadopuniti svoje znanje.

DIGEST

Digest je metoda koja će svu svoju učinkovitost pokazati kada se radi o velikoj količini gradiva. U tom se slučaju pokazalo da je gradivo najbolje podijeliti u cjeline te ih onda savladavati. Na taj način ćete i sami biti zadovoljni kada shvatite da ste dio gradiva prošli, dio upamtili, samo zato što ste gradivo dijelili na manja poglavlja.

Nemoguće je upamtiti sve odjednom, tako da je ova metoda idealna kod učenja opširne literature.

EXPAND

Proširivanje znanja možda zvuči kao nepotrebna akcija. Možemo pomisliti, pa nisam još savladala ni ovo gradivo, gdje ću sada novo. Ali, griješimo. Zato što nam ponekad nije jasno ili ne razumijemo dobro ono što učimo. U tom trenutku je proširivanje znanja potrebno, ako ne i neophodno. Obično, kada se radi o društvenim predmetima, odnosno kada tematika možda nije konkretna, nego nam se učini apstraktnom, konzultiranje s nekom drugom knjigom i literaturom ili Internetom bit će od velike pomoći.

Osim toga, aktivno istraživanje i jest jedan od najboljih načina da se u što kraćem roku zapamti bilo slikovni, bilo pisani materijal.

REVIEW

Nakon što smo prošli prvih pet koraka MURDER metode učenja, ni šestu se ne smije zaboraviti jer je jednako važna kao i ostale. Dakle, potrebno je još jednom ponoviti gradivo i preispitati se koliko smo zapamtili. Jedino ćemo na taj način uvidjeti koliko je toga ostalo u glavi i na što bi trebalo obratiti dodatnu pozornost prilikom novog kruga ponavljanja i memoriranja, a istovremeno će nam to poslužiti kao još jedna prilika da zapamtimo što više. Kako bi stari Rimljani rekli – Repetitio mater studiorum est, odnosno Ponavljanje je majka znanja.

MURDER metoda učenja je usmjerena na to kako učiti. Onako kako učimo i na kraju naučimo odrazit će se na količinu upamćenog gradiva i na vrijeme zadržavanja i pohrane informacija, aktivne ili pasivne, u našemu mozgu.

Učite!

Upamtite! I ne zaboravite! Znanje je moć!

Izvor: sretna.hr

Komentari