Na današnji dan umro je Jim Morrison

Piše
Mateo Galić

Jul 03, 2020

Na današnji dan, 3. srpnja 1971. godine, u Parizu je umro američki pjevač i legendarni vođa “The Doorsa” James Douglas Morrison, poznatiji kao Jim Morrison.

Jim Morrison, sin admirala mornarice SAD-a, rođen je 8. prosinca 1943. godine u Melbourneu, na Floridi.

Capture

Kao dijete, 1947. svjedoči prometnoj nesreći u pustinji u Novom Meksiku. Smatrao je kako su duše mrtvih indijanaca “uskočile u njegovu”, te da su s njim ostale kroz život. To ga uvjerenje neće napustiti do smrti, čak u pjesmi “Peace Frog” s albuma “Morrison hotel” opisuje to iskustvo.

Završio je školu George Washington u Alexandriji (Virginia) u lipnju 1961. godine. U kolovozu iste godine vojska prebacuje admirala i njegovu obitelj u južnu Kaliforniju. Jim Morrison je otišao živjeti kod bake i djeda u Clearwater (Florida) gdje je pohađao St. Petersburg Junior College.

U siječnju 1964. odlazi u južnu Kaliforniju gdje započinje studirati kinematografiju, koju je završio do kraja i upoznaje klavijaturista Raya Manzareka. Manzarek je tada svirao u blues grupi “Rick and the Ravens”. Budući da je Manzarek bio oduševljen Morrisonovm pjesmom “Moonlight Drive” njih dvoje formiraju The Doors.

Pridružuje im se na bubnjevima John Densmore, a potom i gitarista Robbie Krieger. Nakon što je 1965. godine završio studij Morrison je započeo voditi boemski život. Zbog prehrambenog režima od malo hrane i mnogo LSDa, nekad puniji Morrison je do 1966. godine zadobio svoj izgled prepoznatljiv s fotografija “kristova poza”, koja se nalazi na albumu “The Best of” iz 1966. godine.

Morrison nije znao svirati niti jedan instrument, ali je pridonosio bendu komponiranjem tako što bi već u “glavi” imao melodiju za svoj tekst.

Osim što je bio pjevač The Doorsa, bio je autor nekoliko knjiga poezije, dokumentaraca, kratkog filma i ranog muzičkog video spota za pjesmu “The Unknown Soldier”.

Što se tiče ljubavnog života, Jim Morrison bio je apsolutni seks-simbol zbog svoje tzv. neodoljive karizme, ali u njegovom srcu jedino značajnije mjesto imala je Pamela Susan, njegova dugogodišnja ljubav, kojoj je čak i posvetio svoju knjigu poezije “Divljina”.

Oko smrti legendarnog Morrisona saplelo se nekoliko priča. Njegova djevojka Pamela ispričala je kako su boravili u njihovu stanu, te da se Jim otišao okupati, no kad je ona ušla u kupaonicu našla ga je mrtvog u kadi.

Kad su Jimovi prijatelji u Americi saznali za njegovu smrt isprva u nju nisu mogli povjerovati. Ray Manzarek je prvi iznio teoriju kako je Jim odglumio smrt da bi se u anonimnosti posvetio književnosti. To je potaknulo mnoge druge priče, pa su se čak javili neki svjedoci koji su Jima navodno vidjeli živog u Africi. Cijelom misteriju pomogao je i potajni pokop Jimovih posmrtnih ostataka na pariškom groblju Pere Lachaise. Ostao je jedna od najvećih rock legendi svih vremena.

jim-morrisons-grave-303063_1920

Nakon dvadeset godina progovorio je i Jimov prijatelj, fotograf Alen Roney, koji je prijavio Morrisonovu smrt pod njegovim pravim imenom Douglas, kako ga ne bi mogli odmah dovesti u vezu sa slavnim “Kraljem guštera”. On je bio taj koji je organizirao i njegov tajni pogreb kojemu je nazočilo samo pet ljudi. Roney tvrdi da je Jim Morrison umro od prekomjerne doze heroina i da je posljednja tri dana proveo “fiksajući” se sa svojom djevojkom.

Izvor: Wikipedija

Komentari