Nacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova

Piše
Ivona Radić

Nov 04, 2015

U četvrtak, 5. studenog u 13 sati u malome predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu održat će se predstavljanje Nacionalnog repozitorija završnih i diplomskih radova.

Nacionalni repozitorij završnih i diplomskih radova (ZIR) uspostavljen je u NSK-u kao središnje mjesto pristupa i pohrane digitalnih inačica završnih i diplomskih radova nastalih na hrvatskim visokim učilištima. Uspostavljen je u sklopu sustava Dabar suradnjom Srca i NSK-a. Obranjen rad koji je pohranjen u repozitoriju ustanove postaje dio sveučilišnog repozitorija te Nacionalnog repozitorija završnih i diplomskih radova (ZIR), u kojem je zasada pohranjeno dvjesto radova.

O ZIR-u će govoriti dr. sc. Tatijana Petrić, glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, prof. dr. sc. Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te dr. sc. Zoran Bekić, ravnatelj Sveučilišnoga računskog centra (Srce).

Na predstavljanju će biti prikazan i kratak video portala x-ica.com kao medijskog partnera predstavljanja s izjavama znanstvenika, studenata i knjižničara o znanstvenoj čestitosti i otvorenom pristupu.

Saznajte više o ZIR-u i svratite na predstavljanje!

Izvor: NSK

Komentari