Najbolje od Ane

Piše
x-ica tim

svibnja 20, 2019

Kako postići skladne odnose u obitelji prepune ljubavi?

Moja obitelj je moja snaga i moja slabost. Aishwarya Rai Bachchan – indijska glumica

Ja sam osoba koja vjeruje da je obitelj alfa i omega naših života. Ali, ujedno sam i osoba koja bi bila u stanju potpuno otpustiti članove obitelji iz svoga života da vidim da mi ne služe u vlastitom rastu i ekspanziji. Osoba sam koja vjeruje da biramo vlastite roditelje zbog svrhe koju smo došli ostvariti.

Upravo me uvjerenje, a time i spoznaja da sam izabrala roditelje, dovelo do nevjerojatnog mira i prestanka svih sukoba s njima. Onog trenutka kada sam se otvorila za tu mogućnost sve mi je postalo kristalno jasno. Pa ja sam izabrala točno ovakve roditelje da bih postala ovo što sam danas!

Ljubav prema njima nikada se nije umanjila. Jer joj je prethodilo razumijevanje. Radom na sebi spoznala sam da sve što rade zapravo rade iz Izvora ljubavi. Ali, strah je druga strana medalje ljubavi koje mnogi roditelji nisu svjesni. Oni će vam se kleti da su sve radili iz ljubavi, ne shvaćajući da je njima upravljao strah. Zbog toga se javljaju njihova briga, sumnja i kočenje vaših želja. Zbog straha da nećete uspjeti.

Naravno, postoje i roditelji koji pojma nemaju što rade. Nisu svjesni da su vlastito nezadovoljstvo i frustraciju neostvarenih snova prenijeli u živote djece. I, takvi postoje. A, znate što? I, takve netko izabire! Opet iz istog razloga. Da nas nauče. Neki nas uče kako trebamo, a neki kako ne trebamo. Sve su to lekcije i dio puta.

Kakve god roditelje imali, na nama je izbor hoćemo li zbog toga cijeli život biti ogorčeni ili bolji. Hoćemo li njih koristiti kao izgovor za živote kakve živimo ili će nas upravo oni takvi motivirati da ostvarimo svoje snove. Ja sam se odlučila za ovu drugu opciju.

Nikada niti trenutka nisam sumnjala u ljubav svojih roditelja.

Jesam li se njima slagala u svemu? Ne. I, da, zamjerala sam im to, sve do trenutka dok nisam počela raditi na sebi. I postala razumijevanje. Postala ljubav. Kao ljubav razumjela sam njihove strahove, njihova ograničenja, savjete da ne govorim uvijek ono što mislim, da se prilagodim, da radim siguran posao itd. Razumjela sam zašto su mi to govorili i odakle je to sve dolazilo. Ljubav je razumijevanje, ne osuda.

Razumijevanje da su u svakom trenutku radili najbolje što su znali. I da su njihovi životi odraz njihovih uvjerenja. Kada sam osvijestila to da sam kreator vlastite realnosti, osvijestila sam da im ja moram vlastitim primjerom pokazati da je u životu moguće živjeti drugačije. Da se uvjerenja mogu mijenjati i da je sloboda naša istinska priroda, a ne sigurnost. Je li bilo lako? Nije. Ali, nije bilo niti teško sa spoznajama koje sam imala.

Vjerovala sam u univerzalne zakone i u to da sam u mogućnosti posve promijeniti svoju realnost, ali i realnost svojih roditelja u njoj. Prva odluka koju trebate donijeti jest ta da vaši roditelji nisu odgovorni za vašu vibraciju. Jer nisu. Vaš fokus na njih odgovoran je za to. Dakle, svoje emocije prema njima izazivate vi sami. Pogledom na njih. Upravo je razumijevanje to koje će vam mijenjati vibraciju. Ne kažem da se trebate slagati s njima, čak im to možete (ja i jesam) dati i do znanja, ali razumjeti zašto se oni tako ponašaju omogućit će vam dolazak na višu vibraciju, kojoj vi zapravo i težite. Kada istinski postignete razumijevanje, sve će se drugo slagati na svoje mjesto. Jer ljubav transformira. Samo znajte da ljubav možete biti i izdaleka.

Ponekad je bolja opcija odmaknuti se od onoga što smatrate uzrokom vlastitih frustracija, niskih vibracija i vlastitih neuspjeha u kreiranju života. Da, i ta opcija postoji. I, nju sam izabrala u jednom razdoblju svoga života. Bila sam prekinula sve kontakte sa svojim roditeljima kada sam vidjela da mi taj odnos ne služi. Da ću lakše ostajati na visokoj vibraciji i voljeti ih iz daleka. Nije dugo trajalo i upravo zbog takve moje odluke danas imamo predivan odnos, pun obostranog razumijevanja i ljubavi. Zaista vjerujem da je ta odluka uvelike utjecala na današnju realnost. Kako?

Prije svega, želim da shvatite i prihvatite to da vas ljudi tretiraju onako kako im to vi dopustite. Ponekad je potrebno ljudima dati do znanja da se ne mogu tako ponašati prema vama. Pa bili to i vaši roditelji. I oni trebaju shvatiti tko ste. A, mnogi shvaćaju tek kada bez nečega ostanu. Upravo moja odluka da prekinemo kontakte dovela me do mira. I mnogo sam lakše svakodnevno ostajala na visokoj vibraciji. Opet, bez imalo osuđivanja prema njima. Jer osuđivanje je izraz ega, a razumijevanje je izraz ljubavi. Opet ponavljam, ljubav je u stanju voljeti i izdaleka.

Zašto je to bio najbolji mogući izbor u danom trenutku? Jer je kontrast dio kreiranja. Prekid komunikacije s roditeljima možemo nazvati kontrastom jer on predstavlja događaj koji baš i ne želimo doživjeti. Što se događa u kontrastu? Ekspanzija. Odašilje se želja za još boljim odnosom. I ta želja odlazi u vortex. Svemir nam odmah odgovara na našu želju i naše nefizičko „ja“ odmah počinje živjeti takav odnos. I tada ostaje još treći korak. Naš korak, naš „posao“! Dizanjem vlastite vibracije mi trebamo doći na vibraciju odnosa koji smo kreirali. Bez obzira na to što nisam imala kontakt s njima, nije mi na tome bio fokus. Bila sam u sadašnjem trenutku. Zahvalna, u vjeri da se sve događa za moje najveće dobro. I tome sam svjedočila. Nije prošlo dugo i oni su me nazvali. Od tog dana naš odnos počeo je cvjetati, te danas svjedočim obitelji o kakvoj sam maštala.

Dakle, da, ponekad je potrebno donijeti drugačije izbore da biste svjedočili promjeni odnosa. Je li postojao mogući scenarij u kojem ja do kraja života nemam odnos s roditeljima? Da. Ali, ja nisam bila na toj vibraciji. Kako postići skladne obiteljske odnose prepune ljubavi? Radom na sebi! Ne na njima. Vi ste ti koji trebate biti ljubav i razumijevanje. Vi ste ti koji trebate mijenjati pogled na njih. Kada promijenite pogled, ono što gledate mijenjat ćete. Vi kreirate vlastite realnosti, ne kreira vam ih nitko drugi. Niti majka, niti otac, niti sestra, niti brat, niti itko od obitelji. Vaše uvjerenje da vam oni nešto rade kreira realnost u kojoj tome svjedočite.

Ukoliko dijelite kućanstvo s obitelji, znam, i vjerujte, potpuno vas razumijem, kada kažete da je jako izazovno biti ljubav u tim trenucima. Ali, to ne znači da je i nemoguće. Potrebno je samo malo više prakse. Opet ponavljam, ako imate izbor odseliti se i ako smatrate da ćete tako lakše postizati visoku vibraciju, tada to napravite. Ako ste uvjereni da je to za vas trenutno nemoguće, primjenjujte svakodnevno metode koje možete da biste što češće postizali visoku vibraciju. Tada će se put otvarati. Najgora opcija za vas jest koristiti izgovore kako vi to ne možete jer dijelite kućanstvo s drugim članovima obitelji. Možete. Hoće li vam to biti prioritet, to je pravo pitanje.

Ukoliko imate izazove s roditeljima svoga partnera, vrijeme je za hladan tuš. Ali, to je super. Jer razbudi pa progledate! Ti izazovi ne bi trebali biti vaši. Ukoliko živite definiciju partnerske ljubavi, vaš bi se partner trebao pobrinuti za to da te izazove nemate. To su njegovi roditelji i dio njegove odgovornosti. Tu su me lekciju odmalena učili moji roditelji. Vlastitim primjerom. I zahvalna sam im na tome.

Odrastala sam u obitelji u kojoj bi tata rješavao situacije sa svojim roditeljima, a mama sa svojima. Mama mi je davno rekla:

„Ana, ako se ti posvađaš s njegovim roditeljima, teško da će ikada biti kao prije, teško da će ti se to zaboraviti. To su njegovi roditelji, na njemu je da tebe kao svoju suprugu zaštiti i da to riješi s njima. On im je dijete i on zna kako s njima, a znaju i oni kako s njim. Isto vrijedi i za tebe. Ti si ta koja treba doći razgovarati s nama!“

Hvala im do neba na ovoj lekciji jer su mi time postavili temelj partnerskog odnosa. Po ovome ćete i shvatiti kakav partnerski odnos živite. Shvaća li vaš/a partner/ica da ste vi sada najuža obitelj, da ste vi sada baza, ili vas pušta da sami rješavate konflikte i neželjene situacije, a on/ona se povlači? Držite li se kao supružnici zajedno i podržavate li se međusobno? Ili je vašem suprugu važnija podrška od nekoga drugog, a podrške vama nema nigdje? Ako ste i na to pristali, u redu je, važno je samo spoznati kakvu definiciju partnerskog odnosa živite. I to se može promijeniti. Sve se može promijeniti istinom i ljubavlju.

Kreirajte novu realnost. Od danas. Promijenite i očekivanja. Očekujete li od svoje obitelji da se ponaša isto kao jučer? Tada ste opet vi ti koji kreirate istu sadašnjost. Očekujte da će se odnosi promijeniti. A, promjena počinje od vas, shvaćate li? Vi trebate promijeniti očekivanje. Dakle, tko se treba promijeniti da se realnost promijeni? Vi!

Mnogi čekaju promjene izvana. Čekaju da se drugi promijene. Ne ide to tako. Put je obrnut. Promjena kreće od nas. I odražava se u našoj realnosti. Put osvještavanja obitelji također je dio puta ka promjeni. Osvještavajte im njihove izbore, uvjerenja, fokus. Čak i nezahvalnost. Ljubav će to raditi. Ljubav će biti beskompromisna istina, po cijenu i da vam se ne svidi. A neće se svidjeti onima koji istinu ne žele prihvatiti, ne shvaćajući da istina jedino može osloboditi.

I to sam radila sa svojim roditeljima. Osvještavala sam im zašto im je realnost takva kakva jest. I da, nailazila sam na otpore, ali ljubav u meni nije marila. Nastavljala je. S ljubavlju. Jer ljubav vidi širu sliku i kada je mnogi ne vide. Osvještavala sam im njihove brige, uvjerenja koja im ne služe, fokus, strahove, priče o nebitnim temama. Osvještavala sam im vibraciju. Jesu li me otpočetka slušali? Nisu. Ali sam znala koji je najbolji put.

Vlastiti primjer. Ja sam najbolji primjer onoga što im želim. Ne odustajte ako vas obitelj ne razumije u početku, ne odustajte. Budite ono što im želite. Kako će nam povjerovati da smo kreatori ako ne kreiramo svoj život? Pokažite im kako. Ostankom na visokoj vibraciji svjedočit ćete onome što ste već kreirali. Svjedočit ćete obiteljskim odnosima kakve želite.

Ovome svjedočim danas. Živim obiteljsku bajku. Jer sam vjerovala da ju je moguće živjeti. Moji roditelji danas su moji najveći obožavatelji. Žive u zahvalnosti i radosti. Moj brat i sestra kreiraju vlastite živote također u ljubavi. Svi živimo ljubav. A, sve je krenulo od moje vjere da je to moguće. I od ljubavi. Jer, ljubav vas nikada neće razočarati.

Kada vjerujete ljubavi, ljubav vjeruje u vas. I bit će vaš pratilac u svim segmentima života.

FlixBus popusti za studente – novi kodovi

Komentari